Обратно към пълната версия на статията »

Каримански: Асен Василев е ял, без да плаща в стола на МФ

Каримански: Асен Василев е ял, без да плаща в стола на МФ
A A+ A++ A

Екс вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев не си е плащал сметките за обяд към стола на финансовото министерство. Това обвинения отправи бившият депутат от партията на Слави Трифонов, а сега съветник в МФ Любомир Каримански. Той обеща да разкрие и какво си е поръчвал Василев.

Неплатените сметки илюстрират отношението на Василев към държавните финанси, убеден е Каримански.

"Политическите сили трябваше да дадат ясен знак и да кажат какви политики искат да зададат в бюджета”. Така Любомир Каримански, съветник на служебния министър на финансите, коментира в студиото на Нова тв решението на служебния кабинет да не внася проектобюджет за 2023 година въпреки трите вариантите, които беше направило. Във вторник изненадващо по време на изслушването си в пленарна зала, министър Росица Велкова каза, че няма да бъде внесен нито един от тях. Според нея бюджетът трябва да се изготвя от редовно правителство. Това решение беше разкритикувано от ПП, БСП и ДБ, а останалите партии одобриха този ход.

"Преди по-малко от 2 месеца по БНР г-жа Нинова предупреди служебното правителство да не прави бюджет за следващата година. Как така след 2 месеца реши, че министърът на финансите трябва да бъде отговорен и да предложи бюджет?", попита Каримански пред Нова телевизия.

Той е категоричен, че експертите в служебното правителство са положили неимоверни усилия, за да предложат бюджет. "Първо работехме с параметри, които са за това бюджетът за 2022 да бъде удължен, да бъде запазена политиката му в новия бюджет. Но това касае и промяна на част от някои политики, които ще влязат през 2023 г.", каза Каримански.

Той коментира, че Асен Василев "недостойно е нападнал" МФ и министъра Росица Велкова, която е била част от неговия екип.

"За мен лично е недопустимо и не трябва да уронваме престижа на това министерство, което дълго се е борило за финансовата дисциплина", каза Каримански.

#любомир каримански #Любомир Каримански - ИТН #Асен Василев