Обратно към пълната версия на статията »

Предаваме на Австрия лъжедипломата Полихрон от Поморие

Предаваме на Австрия лъжедипломата Полихрон от Поморие
стоп кадър/бТВ
A A+ A++ A

Бургаският окръжен съд взе решение да предаде на австрийската прокуратура Полихрон Луков, който се представял за почетен консул на карибската държава Сейнт Кристофър и Невис. Помориецът е търсен от властите в град Велс, за издаване на фалшиви дипломатически паспорти на 9 лица за които прибрал 334 000 евро. Съдът допусна изпълнението на Европейската заповед за арест, тъй като имало достатъчно основания, за да се смята, че Полихрон е виновен.

53-годишният помориец бе задържан през септември на яхтата си край Поморие, която по-късно бе потопена при силна буря.

По време на задържането си първоначално Полихрон се е представил за чужд гражданин, твърдял е, че не знае български език и е поискал преводач от френски или испански. Мъжът се представял за посланик на Федерация Сейнт Китс и Невис и обещавал на хора дипломатически статут, както и да им издаде лични документи. Той предоставял на жертвите си дипломатически паспорти на чужди граждани, както и испански лични карти.

Днес в съда стана ясно, че австрийските власти установили, че помориецът се оказал роден на една и съща дата - 14 май 1969 година в две държави - в Барселона и Брюксел, пише "Труд".


#Полихрон Луков #Поморие #лъжедипломат