Обратно към пълната версия на статията »

"Вашингтон пост": Елитът в Москва обсъжда възможна революция

"Вашингтон пост": Елитът в Москва обсъжда възможна революция
молодёжный.рф
A A+ A++ A

Представители на елита на Москва обсъждат възможна революция във властта по начин, по който никога не са го правили през последните 20 години.

Това пише за "Вашингтон пост" Катрин Белтън - журналистка и авторка на книгата "Хората на Путин. Как КГБ си върна Русия и след това се изправи срещу Запада".

В подкрепа на съжденията си тя цитира анонимен държавен служител.

"Започнахме да навлизаме в революционна обстановка. Всички чакат нещо различно от това, което се случва сега: различно ръководство, различна война. Ястребите искат по-строги действия. Гълъбите изобщо не искат война. Времето за смяна на политическата система назрява. Но как ще стане, не знам".

Откакто през септември украинската армия започна да освобождава огромни територии, Путин е изправен до стената - той бе принуден да изпрати стотици хиляди едва обучени резервисти, за да се опитат да укрепят изтощената армия на Русия. Този ход предизвика протести в цяла Русия и убеди стотици хиляди мъже, че ще е по-добре да потърсят спасение извън границите на страната, посочва Белтън.

"Никой не е доволен от статуквото", обяснява руският държавен служител. "Ясно е, че военна или политическа победа няма да бъде възможна. Но загуба също не е възможна. Това се превръща в ситуацията в шаха, известна като цугцванг, когато всяка стъпка е по-лоша от следващата и въпреки това е невъзможно да не се движиш".

Оптимизмът от лятото, когато според втори държавен служител мнозина в елита на страната вярвали, че "ще обърнем всичко", напълно се е изпарил.

"Хората виждат, че няма бъдеще", добавя той.

Принудителната мобилизация вече нанесе удар върху популярността на Путин, една от основите за неговата легитимност като президент. Когато труповете на резервисти започнат да се връщат от фронта, ситуацията може да се влоши, споделя пред Белтън московски бизнесмен.

"След няколко месеца в Русия ще има много негативна динамика: влошаване на настроението в обществото", допълва той. "Всичко зависи от фронта".

"Арсеналът от възможни действия на Путин е много ограничен", изтъква Сергей Алексашенко, бивш заместник-управител на Руската централна банка, който сега живее в изгнание в Съединените щати. "Освен поразяването на гражданска инфраструктура, той има възможност само да използва тактическо ядрено оръжие. Ако украинската контраатака продължи, въпросът какво да правим по-нататък остава пред Путин".

Но малцина в Москва вярват, че Путин ще прибегне до употреба на тактически ядрен удар, въпреки заплахите на Кремъл, уверява московският бизнесмен. Защото "тогава няма да му останат никакви карти". Същевременно Китай може да блокира подобен вид ескалация.

"Това е кутията на Пандора, която китайците не искат да се отваря", каза той.

Подкрепата на Саудитска Арабия за съкращенията на производството на петрол тази зима изглежда е насърчила руския президент, казва един от източниците на Белтън. Дори цените на енергията да останат на същото ниво, Путин "мисли, че Европа ще бъде в криза и няма да има време за Украйна". Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер предупреди в сряда, че "цели градове" в Европа могат да замръзнат и каза, че няма гаранции, че Европа ще оцелее през зимата с настоящите нива на газови резерви.


Икономисти и бизнес ръководители обаче твърдят, че санкциите започват да удрят по-силно руската икономика.

"Целият бизнес страда от това, което се случва. Всички са замразили инвестиционните си планове", обяснява представител на московския бизнес елит.

На руския президент "ще му свършат парите", подчертава Сергей Гуриев, ректор на университета Sciences Po в Париж. И добавя:

"Той се нуждае от пари, за да плати на Иран и Северна Корея за оръжия. През декември ще видим напълно нова реалност".


Източник: ClubZ

#Владимир Путин