Обратно към пълната версия на статията »

Д-р Симидчиев очаква интензивна грипна вълна: Разумните хора се ваксинират

Д-р Симидчиев очаква интензивна грипна вълна: Разумните хора се ваксинират
A A+ A++ A

Ковид-19 не само че не отстъпва, но и броят на заразените и починалите постепенно се увеличава. Пулмологът д-р Александър Симидчиев обърна внимание в студиото на "България сутрин", че всички респираторни вируси имат тенденция към повишаване в по-студените месеци.

"С лабораторни изследвания може да се различи грип от Ковид-19. За грипа имаме специфични медикаменти, които може да спрат развитието. Недостатъчно хора се тестват. Смъртността не се е увеличила, но броят на хората, които се установяват като положителни, е по-нисък. Затова броят на загиналите изглежда висок. Имаме повишаване на тежките случаи на хоспитализация. Със сигурност имаме скрита заболеваемост на всички респираторни заболявания", обясни той.

Пулмологът очаква по-интензивна грипна вълна, която ни подминаваше по време на Ковид пандемията. По думите му това не бива да притеснява никого, тъй като имаме ваксини и за грип, и за Ковид-19.

"Ваксинацията може да се прави почти едновременно. Единствено трябва да се сложат на две различни ръце. Трябва да минат седмици, за да започнат да действат антителата. Ваксинационното покритие винаги е било много ниско в България. Още от началото на пандемията започна активна антиваксърска кампания. В дългосрочен план това е с много негативни последици. Разумните хора се ваксинират", подчерта д-р Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

В рисковите групи спрямо Ковид-19 са хората с хронични заболявания, тъй като техните кръвоносни съдове са малко по-увредени, а коронавирусът атакува именно кръвоносните съдове, стана ясно още от думите му.

"Нашият имунитет е матрична система, в която имунитетът е различно силен за различни неща. Трябва да не ни е отслабен заради някаква липса. Имунитетът на повечето хора е стандартен, моментите на усилване и отслабване са повече градска легенда", каза още пулмологът.

Бъдещият депутат изтъкна, че в парламента ще се опита да прокара информационна кампания. Той подозира, че Ковид-19 ще започне да става сезонна инфекция.

"Здравеопазването е въпрос на национална сигурност и трябва да имаме общо мнение", категоричен е д-р Симидчиев.

"Само със здравеопазване не можем да решим проблема. Ако нямаме достатъчно справедливост в обществото, ако правосъдната система не е на място, нищо друго не можем да решим. Правосъдната система трябва да раздава справедливост. Ще говорим по политики, но коалиция не можем да направим. Отговорност може да се поеме, когато имаме устойчивост на правораздавателната система", смята гостът.


#Александър Симидчиев #грип