Обратно към пълната версия на статията »

Мога ли да забременея, когато съм със спирала?

Мога ли да забременея, когато съм със спирала?
A A+ A++ A

Когато използвате контрацепция, вие очаквате, че тя ще направи това, за което е предназначена - да предотвратява бременност. Но никой контрацептив не е 100 процента ефективен, дори и невероятно надеждното вътрематочно устройство, наречено спирала.

Нека да изясни: Вътрематочната спирала (ВМС) е вид обратима контрацепция. Тя представлява малко Т-образно устройство, което се поставя в матката ви за определен период от време и служи за предотвратяване на бременност.

Съществуват два основни вида с: хормонална спирала, която освобождава хормона прогестин в матката и се поставя за периода от три и седем години и медна спирала, която не съдържа хормони и може да се използва за 10 години.

През първата година на употреба по-малко от една на 100 жени, използващи спирала забременяват и тази форма на контрацепция се счита за 20 пъти по-ефективна от хапчетата, пластирите и други. Специалистите все пак твърдят, че съществува малък шанс да забременеете, докато сте със спирала.

Ето кои са ситуациите, при които има възможност да забременеете, въпреки, че сте със спирала:

Експулсия

Експулсията е "когато ВМС се измести от мястото си в горната част на матката и се избута или към влагалището, или в най-долния сегмент на матката или шийката на матката. Това се случва при около един до три процента от пациентките годишно и е по-често срещано, когато спиралата се поставя веднага след раждането.

Правили сте секс без защита непосредствено преди това

Това е по-скоро проблем на медната спирала. Ако правите секс преди поставянето на спиралата, разбира се, медта няма да бъде там, за да попречи на сперматозоидите да достигнат целта си. Това може да доведе до нежелана бременност. Поради това, лекарите обикновено поставят ВМС по време на менструация. Друга причина е, че шийката на матката е малко по-разширена.

Минало е твърде дълго време

Малко вероятно е ефективността на вашата спирала да спадне в даден момент. Спиралите се поставят за определен период от време, който обикнвено е в рамките на няколко години. Извън тези периоди няма гаранция, че ще бъде ефективна.

Какво трябва да направите, ако забременеете със спирала?

Свържете се с вашия гинеколог възможно най-скоро. Първата му стъпка ще бъде да определи дали това е бременност вътре в матката или извънматочна. След това специалистът установява дали спиралата е на място и я отстранява.

#секс #бременна жена #бременна