Обратно към пълната версия на статията »

"Таймс": Путин праща влак с ядрено оръжие към Украйна

"Таймс": Путин праща влак с ядрено оръжие към Украйна
kremlin.ru
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин е готов да демонстрира готовността си да използва оръжия за масово унищожение с ядрен опит на границите на Украйна. Смята се, че НАТО е предупредила своите членове, пише днес британският "Таймс", цитиран от ClubZ.bg.

Кремъл сигнализира готовността си за значителна ескалация, докато Русия губи позиции на бойното поле. Страховете от по-ранните намеци на Путин, че може да прибегне до подобна тактика, се засилиха вчера с твърденията, че влак, принадлежащ към секретна ядрена дивизия, е бил изпратен към Украйна.

Конрад Музика, базиран в Полша анализатор на отбраната, каза, че влакът, забелязан в централна Русия, е свързан с 12-та главна дирекция на руското министерство на отбраната и че е предназначен "за ядрените боеприпаси, тяхното съхранение, поддръжка, транспорт и доставяне в частите”.

Анализаторите предполагат, че ако Путин реши да използва ядрено оръжие, ще направи това в Черно море. Експертите смятат такава "демонстрация" за вероятна, но не изключват прилагане на руско тактическото ядрено оръжие срещу Украйна.

Това обаче носи риск и за Русия, тъй като ракетата може да даде засечка и да падне близо до руски град.

Обявявайки мобилизация на 21 септември, Путин за пореден раз заплаши западните страни с ядрено оръжие, казвайки, че "това не е блъф".

САЩ заявиха, че в случай, че Русия използва ядрени оръжия в Украйна, отговорът на Вашингтон и съюзниците ще бъде решителен. Щатите предупредиха Кремъл за "катастрофални последствия".

По мнение на шефа на украинското разузнаване Кирил Буданов, в близко време Русия няма да нанесе ядрен удар.

#Владмир Путин #ядрено оръжие