Обратно към пълната версия на статията »

Bloomberg: Борисов - изолиран, Петков – отслабен, Радев държи юздите

Bloomberg: Борисов - изолиран, Петков – отслабен, Радев държи юздите
стоп кадър - архив
A A+ A++ A

"Бившият министър-председател на България Бойко Борисов изглежда е на път да заеме първо място на парламентарни избори в неделя, въпреки че фрагментаризираният партиен пейзаж означава, че страната може да отива към продължителен период на политическа парализа", пише Bloomberg в своя материал за резултатите от предсрочния парламентарен вот, предаден без редакторска намеса от Агенция "Фокус".

"На четвъртите избори за по-малко от две години консервативната партия на Борисов спечели 26% от гласовете, според екзитпол на Alpha Research, излъчен по обществената телевизия в неделя. Партията на бившия премиер Кирил Петков, чието реформаторско правителство издържа само седем месеца, преди да бъде свалено през юни, е на второ място с 20%, показва проучването. Официалните резултати ще излязат довечера.

Политическата изолация на Борисов и намаляващата подкрепа на Петков означават, че нито един от лидерите няма пряк път за съставяне на правителство. Продължителен период на изграждане на коалиция – и дори перспективата за пети избори – може да попречи на способността на България да се справи с рекордната инфлация, плана за приемане на еврото и последствията от руската инвазия в Украйна.

Българските гласоподаватели "очакват да бъдат направени компромиси – те искат да бъде съставено правителство",  заяви Боряна Димитрова, управляващ съдружник в "Алфа рисърч", пред обществената телевизия БНТ. "Няма да е лесно."

Най-бедната държава-членка на Европейския съюз беше тласната в най-тежката си криза от десетилетия, след като Русия, бивш неин съюзник, спря доставките на газ през април. Почти изцяло разчитайки на вноса на енергия от Кремъл преди конфликта, прекъсването на вноса накара лидерите в нацията от 6,5 милиона да търсят трескаво нови ресурси.

Радев държи юздите

При липсата на избрано правителство празнината досега беше запълнена от временен кабинет, назначен от президента Румен Радев, пенсиониран генерал, който отхвърли обвиненията за смекчаване на позицията на страната спрямо Москва.

Докато Петков се опитваше да промени рязко политиката спрямо Русия, служебното правителство на Радев реши да възобнови преговорите с руската държавна компания Газпром за възобновяване на доставките.

Държавният глава беше критичен към санкциите на ЕС, наложени след превземането на Крим от Кремъл през 2014 г., за който той в един момент сигнализира, че принадлежи на Русия. В обръщение миналата седмица Радев осъди агресията на президента Владимир Путин, но също така предупреди, че ЕС трябва да смекчи рисковете от собствените си санкции срещу Кремъл.

"Става все по-трудно и по-трудно да съставим правителство", заяви Радев пред репортери в София по-рано в неделя, след като гласува. "Страната ни се нуждае от силни и легитимни институции, за да преодолее кризите, да предприеме решителни реформи и да вземе стратегически решения с дългосрочен хоризонт".

Борисов - изолиран, Петков – отслабен

ГЕРБ на Борисов доминира страната повече от десетилетие, преди да загуби властта миналата година от партията на Петков, известна като "Продължаваме промяната". Подкрепен от масови антикорупционни протести, насочени срещу Борисов, Петков победи консерваторите с обещанието да се справи с корупцията. Тази подкрепа намаля, въпреки че политическата изолация на Борисов му дава малко възможности.

Партията, традиционно представляваща етническите турци в България, Движението за права и свободи, е на трето място с 14%, показват екзитполовете, докато проруските социалисти в България имат подкрепата на 10%. Възраждане, ултранационалистическа партия, спечели 10% - по-лошо от очакваното.

Партийните лидери ще имат три шанса да формират мнозинство. Ако това не успее, президентът ще бъде принуден да свика ново гласуване.

Източник: Агенция "фокус"