Обратно към пълната версия на статията »

Асад амнистира всички престъпници без бунтовниците

Асад амнистира всички престъпници без бунтовниците
Десетки хиляди цивилни са зад решетките и хиляди други са изчезнали в затворите на режима след началото на бунта срещу Асад на 15 март 2011 г., без да се смятат хилядите войници, които са се опитали да дезертират. Снимка: САНА/ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Сирия Башар Асад обяви „обща амнистия“ за престъпления, извършени преди 23 октомври, съобщи държавната телевизия.

Амнистията обаче не включва престъпните действия, извършени от „терористи“, както официалната власт в Сирия нарича бунтовниците, несъгласни с режима на президента, предават АФП и БГНЕС.

Държавният глава, който е изправен пред кръвопролитен конфликт с бунтовниците, „обяви обща амнистия за престъпления, извършени преди 23 октомври“, но не и престъпления, дело на „терористи“, гласи официалното съобщение.

Президентският указ изключва също така „издирвани престъпници“, освен ако те се предадат на властите, посочва телевизията.

Според неправителствената организация Сирийски наблюдател за правата на човека десетки хиляди цивилни са зад решетките и хиляди други са изчезнали в затворите на режима след началото на бунта срещу Асад на 15 март 2011 г., без да се смятат хилядите войници, които са се опитали да дезертират.

#Сирия #Башар Асад #президент на Сирия #амнистия #тероризъм #бунтовници