Обратно към пълната версия на статията »

Атентат срещу Путин в лимузината му?

Атентат срещу Путин в лимузината му?
Фейсбук/Владимир Путин
A A+ A++ A

Британското издание "Дейли Мейл" публикува информация, че е възможно над руския лидер да е бил извършен опит за атентат. Изданието се позовава на канал в Телеграм, който съобщава за събитията в Кремъл.

По време на движение под колата се чул силен трясък. Под лявата предна гума се появил и пушек.

Впоследствие кортежът на президента се изтеглил на безопасно място.

Според изданието това довело до поява на притеснения, че сигурността на Путин е компрометирана. Потвърждение на произшествието обаче в други публикации няма.

"Дейли Мейл" не уточнява и кога е станал предполагаемият атентат, пише Глас нюз.

В. "Сън" пък посочва, че е имало множество арести от личната служба за сигурност на руския президент, добавя "Телеграф".

Съобщава се, че някои от бодигардовете на Путин "са изчезнали" на фона на твърдения, че секретната информация за движението на 69-годишния президент е компрометирана, според канала на General GVR Telegram.

Антикремълският канал твърди, че Путин се е връщал към официалната си резиденция в примамлив кортеж на фона на опасения за сигурността му.

„Резервният“ конвой се е състоял от пет бронирани коли, като се твърди, че Путин е бил в третата.

Не е ясно кога е извършен потенциалният опит за убийство и не е възможно незабавно да се провери твърдението, посочват изданията.

Каналът каза: „По пътя към резиденцията, на няколко километра, първата кола за ескорт беше блокирана от линейка, втората кола за ескорт мина наоколо, без да спира поради внезапното препятствие."

Твърди се, че в колата на Путин „е чул силен трясък от лявото предно колело, последван от силен дим“.

Генералът на SVR твърди, че автомобилът на Путин „въпреки проблемите с контрола“ си е проправил път от мястото на нападението, за да стигне до безопасността на резиденцията.

Междувременно каналът в Телеграм твърди, че подробностите за предполагаемата атака са „класифицирани“.

В него се добавя: „Ръководителят на личната охрана на президента (службата) и няколко други души са отстранени и са в ареста“, твърди каналът, без да назовава никого като източник.

„За движението на президента в този кортеж знаеха тесен кръг от хора и всички бяха от службата за сигурност на президента.

„След инцидента трима от тях изчезнаха. Това бяха хората, които бяха в първата кола от кортежа. Съдбата им в момента е неизвестна. Колата, с която са пътували, е намерена празна на няколко километра от инцидента."

Твърденията идват месец, след като Украйна заяви, че руският президент е оцелял при опит за убийство, след като е бил нападнат по време на пътуване.

Началникът на военното разузнаване на страната Кирило Буданов каза, че е имало "неуспешен опит" за убийство на Путин в началото на войната срещу Украйна . 

Напомняме, че миналия месец Дария Дугина - дъщеря на "мозъка на Путин" Александър Дугин, бе взривена в колата на баща си, който по чудо оцеля, тъй като се качил в друг автомобил. Дугин - смятан от някои за вдъхновител за  нахлуването в Украйна  - се връщаше с дъщеря си в  Москва  от фестивал, когато в последния момент си размени автомобила.


 

#Владимир Путин