Обратно към пълната версия на статията »

Безработицата у нас през август едва 4,3%

Безработицата у нас през август едва 4,3%
A A+ A++ A

Безработицата в България през август достигна най-ниската си стойност за този месец – 4,3%, съобщиха от Агенцията по заетостта, цитирани от БТА.

Броят на регистрираните безработни през август е 139 782. На годишна база се наблюдава спад от 0,6% в нивото на безработица в страната. В сравнение с юли има минимално увеличение от 0,1%, посочват от агенцията.

В края на летния сезон заявените работни места на първичния пазар на труда са 12 808. Най-много свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (25,0%), следват образованието (24,4%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (11,3%), административните и спомагателните дейности (8,9%), хотелиерството и ресторантьорството (6,3%), и държавното управление (6,1%).

Най-търсените от бизнеса професии през миналия месец са преподаватели; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; продавачи; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; персонал, полагащ грижи за хората; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях, и занаятчии; чистачи и помощници и др.

 

#безработица