Обратно към пълната версия на статията »

Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно в зверства, убитите са много

Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно в зверства, убитите са много
A A+ A++ A

Армения и Азербайджан взаимно си отправиха обвинения за нови нападения, след като вчера проведоха най-жестоките бойни действия между двете страни от края на войната през 2020 година за спорния регион Нагорни Карабах, предава Франс прес. Най-малко 100 арменски и азербайджански войници бяха убити в тези сблъсъци. Русия обяви, че е постигнато примирие, но двата лагера отново си размениха обвинения в нарушения.

Арменското министерство на отбраната заяви, че Баку е подновил атаките с артилерия, миномети и едрокалибрени оръжия в посока Джермук и Верин Шоржа. От своя страна азербайджанското военно ведомство съобщи, че арменските сили са нарушили примирието и са обстреляли през нощта азерски позиции в зоните Келбаджар и Лачин с миномети и артилерия.

Двете бивши съветски републики водиха през последните трийсет години две войни за спорната територия на Нагорни Карабах. В първата, от началото на 90-те, загинаха над 30 000 души, а във втората, през 2020-а, която Армения изгуби – повече от 6500.

Армения призова международната общност да реагира. Европейският съюз, САЩ, Франция, Русия, Иран и Турция изразиха силна тревога и отправиха призиви за прекратяване на насилието. Нагорни Карабах е анклав населен предимно с арменци, който се отцепи от Азербайджан с подкрепата на Армения.

#Армения #Азербайджан