Обратно към пълната версия на статията »

От най-мразената жена във Великобритания до кралица-консорт: Историята на Камила

От най-мразената жена във Великобритания до кралица-консорт: Историята на Камила
A A+ A++ A

Камила, втората съпруга на принц Чарлз, който стана крал след смъртта на кралица Елизабет Втора, не беше обичана дълго време. Сега тя ще бъде кралица на Обединеното кралство, предаде АФП.

Дълги години британците гледаха на Камила като на жената, разбила едно семейство.
 

Тя имаше връзка с принц Чарлз по време на брака на Уелския принц с покойната принцеса Даяна. Титлата на Камила беше предмет на множество дебати. През февруари 2022 г. по случай диамантения си юбилей Елизабет Втора изрази „искреното си желание“ втората съпруга на Чарлз да носи титлата „кралица консорт“ след наследяването на трона.

Камила работеше отдадено за имиджа на британската корона години наред. С десетките си ангажименти на година тя се превърна в необходим и стабилизиращ фактор за кралското семейство.

През януари 2022 г. кралицата обяви Камила за „Дама на Ордена на жартиерата“ – най-престижния орден на британското рицарство. Но беше необходимо време да се стигне до тук – Камила и Чарлз сключиха брак през 2005 г.

Кралицата не удостои с присъствие гражданския брак на Чарлз и Камила, сключен в Уиндзор.
 

Покойната принцеса Даяна разбира твърде бързо, че Камила е голямата любов на съпруга й. Именно Даяна измисля прякора на Камила – Ротвайлера, с който любовницата на съпруга й става известна през годините.

 

Разведена, майка на две пораснали деца и баба на пет внучета, Камила е белокоса и лъчезарна жена, която се утвърждава бавно в кралското семейство. Патрон на множество организации, тя се посвещава на сфери, които са й близки – четенето, насилието срещу жените. Опитва се да посещава кризисните центрове колкото е възможно по-често, предвид ангажиментите й зад граница – това споделя самата тя пред сп. „Вог“.
 

По време на пандемията от коронавирус Камила основа читателски клуб в Инстаграм, където даваше препоръки и представяше автори.

Съпругата на новия крал, която е на 75 години, се интересува от здравословен начин на живот, от животни, обича градинарството. Чувството й за дълг, чувството за хумор, простотата в поведението й бавно сломиха съпротивата на британците. Днес тя е по-популярна, но въпреки това остава сред най-малко обичаните членове на британското кралско семейство – според социологически данни от 2022 г. събира едва 40% одобрение. По-малко от половината британци миналата година желаеха да я видят като кралица. При все това много от тях отчитат позитивното й въздействие върху съпруга й Чарлз.

„Хората си дават сметка, че Камила е идеална съпруга. Тя и Чарлз работят прекрасно в екип“, обясни кралският коментатор Ричард Фицуилямс пред АФП.
 

Да бъде постоянно във фокуса на вниманието на медиите „не е лесно“ – това споделя Камила в едно от своите редки интервюта. През юли тя казва за „Вог“: „Никой не обича да бъде наблюдаван и критикуван през цялото време… но вече минах през това и продължавам да живея живота си.“

Въпреки натоварената си програма Камила се опитва всеки ден да споделя повече лично време със съпруга си. Това може да означава просто да четат – всеки своята книга – в една и съща стая. „Това е много релаксиращо, защото осъзнавате, че сте заедно и нямате нужда от разговор.“

Родителите на Камила не са аристократи. Баща й е офицер, който напуска армията и започва да се занимава с търговия на вино. Камила Шанд израства в Съсекс, а после учи в престижни частни училища в Лондон и в Швейцария. Учи френска литература в Париж шест месеца.

Камила среща принц Чарлз през 1971 г., тъй като се движи в същите социални кръгове. Тя е запалена по ездата – и по това прилича на покойната вече Елизабет Втора. Свързана е с кралското семейство и по линия на своето родословие – прапрабаба й Алис Кепъл е имала връзка с прапрадядото на Чарлз – крал Едуард Седми.

Камила и Чарлз имат кратка връзка, след което тя се омъжва за един от ухажорите си – майор Андрю Паркър-Боулс. Чарлз пък се присъединява към Кралския флот. Няколко години по-късно Камила окуражава Уелския принц да се ожени за Даяна. Чарлз се жени през 1981 г.
 

Макар и двамата да са семейни, Чарлз и Камила възобновяват връзката си. Таблоидите публикуват записи от техни интимни разговори. Тази „Уелска война“ между принца и принцесата е едновременно безжалостна и унизителна.

С развода на Чарлз и Даяна през 1996 г. Камила вече е свободна да се появява редом с Уелския принц. Но смъртта на принцесата през 1997 г. отново хвърля сянка върху нея.

Принц Чарлз повежда истинска кампания за приемането на Камила от британското общество. Появите на Камила, която винаги е отказвала да носи титлата „Принцеса на Уелс“ поради прекалената свързаност на тази титла с покойната Даяна, са винаги внимателно преценени.

Приемането на Камила както от кралското семейство, така и от синовете на Чарлз – принцовете Уилям и Хари – не става лесно.
 

За разлика от своите връстнички, които могат да си позволят да се оттеглят в заслужена пенсия, Камила трябва да продължи своята благотворителна дейност, „колкото е възможно по-дълго. Не можете да си тръгнете по средата“, коментира съпругата на новия крал.


 

#Кралица Елизабет Втора #кралица Елизабет #кралица Елизабет II