Обратно към пълната версия на статията »

Тим Бъртън и Хелена Бонъм Картър със специални отличия от кинофестивала в Лондон

Тим Бъртън и Хелена Бонъм Картър със специални отличия от кинофестивала в Лондон
Бъртън получи отличието от сър Кристофър Лий, докато неговата половинка – от сър Тревър Нън. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Режисьорът Тим Бъртън получи специалното отличие на Британския филмов институт на тазгодишния кинофестивал в Лондон заедно с актрисата и негова съпруга Хелена Бонъм Картър.

„Добре е, защото няма завист вкъщи“, коментира Бонъм Картър пред репортерите факта, че двамата получават отличията по едно и също време, писа Би Би Си, цитирана от „Дневник“.

Бъртън получи отличието от сър Кристофър Лий, докато неговата половинка - от сър Тревър Нън.

На церемонията в събота наградата за най-добър филм получи френската драма De rouille et d'os с участието на Марион Котияр, който разказва за напрегнатите отношения между дресьор на делфини и боксьор. Председателят на журито в британската столица го отличи заради неговите „сърце, насилие и любов“.  Наградата от името на режисьора Жак Одиар получи актьорът в главната роля Матиас Шьонертс.

Това е вторият случай, в който французинът получава наградата за най-добър филм на фестивала. Предишният път е през 2009 г. за затворническата драма A Prophet.

На церемонията в Централен Лондон бяха връчени още три награди. Сали ел Хосайни, режисьор и сценарист на My Brother the Devil, бе наградена за най-добър британски дебют като признание за нейната семейна драма, ситуирана в Лондон.

Бенх Цайтлин получи наградата „Съдърленд“, която се връчва за най-оригиналния и творчески игрален дебют, прожектиран на фестивала, за приетия добре от критиката Beasts of the Southern Wild.

Междувременно Алекс Гибни получи отличието за най-добър документален филм за Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God, който изследва въпроса със сексуалното насилие в католическата църква.

Фестивалът завърши в неделя с галапрожекцията на „Големите надежди“ - нова версия на класиката на Дикенс, в която се появява и Бонъм Картър.

Кинофестивалът в Лондон бе открит миналата седмица с прожекция на новия анимационен 3D филм на стоп кадър на Бъртън Frankenweenie, който в момента вече официално се върти по кината в Обединеното кралство и Ирландия.

#филм #режисьор #отличие #кинофестивал #Тим Бъртън #актриса #Хелена Бонъм Картър #Лондон #Марион Котияр