Обратно към пълната версия на статията »

Анкара: САЩ се готвят да нападнат Турция през базата в Александруполис

Анкара: САЩ се готвят да нападнат Турция през базата в Александруполис
A A+ A++ A

Говорейки пред мрежата CNN Turk, турски експерт по сигурността и тероризма, на име Чоскун Басбуг, "предсказа" военна атака от американските сили срещу Турция, през базата в Гърция на пристанището Александруполис.

Твърденията му срещу Гърция и САЩ бяха отправени по време на негов анализ по CNN Turk за нарастващото напрежение между Гърция и Турция.

Говорейки в мрежата CNN Turk, една от водещите телевизии в югоизточната ни съседка, Басбуг стигна толкова далеч, че предизвикателно да твърди, че САЩ използват Гърция, за да ударят Турция военно.

"Тук Америка се готви да атакува Турция, има план за атака, има задкулисен план за опит за нахлуване. Затова говорихме много за Александруполис и се спряхме на него. Защото в случай, че Турция проведе военна операция, първата посока на подход от сушата е този район, който обсъждаме", заяви турският експерт, показвайки пред себе си картата с американското присъствие на гръцка земя, цитиран от "Фокус".

Той характеризира САЩ и Гърция като държави, които съществуват от 200 години, като добави, че Турция "няма да попадне в техния капан".

"Датите на основаване на тези държави са едната през 1771 г., а другата през 1821 г. С други думи, и двете са държави на 200 години. Ако тези държави бяха умни тук, те щяха да знаят, че Турция вижда този капан и няма да попадне в него", отбеляза Басбуг, който преди това заяви, че САЩ: "Подготвят Мицотакис за ролята на Зеленски".

#Гърция и Турция