Обратно към пълната версия на статията »

Забраната за износ на дърва е безсмислена, твърди експерт

Забраната за износ на дърва е безсмислена, твърди експерт
alexanderles.com
A A+ A++ A

"Тепърва ще има все повече търсене на дървесина за качествени продукти и хората няма да могат да си позволят да се конкурират с фабриките - да плащат високите цени, затова е хубаво за минават към алтернативни енергоизточници. Не може да разчитат още десетилетия да се топлят на дърва."

Това заяви в интервю за БНР Александър Дунчев, природозащитник и експерт по горите, бивш директор на Агенцията по горите, водач на листата на ПП за София област.

Преди Covid кризата от горските стопанства отчитали, че вече нямат пазар за добиваната дървесина, вече е било налице намалено потребление на дърва, хората са минавали на газ, пелети и ток, разказа Дунчев.

"Когато започна спадът заради различните алтернативи, първо отдушник беше износът. Българските горски стопани оцеляваха заради износа."

"Бизнесът инвестира в развитието на мощности, хората постепенно се отказваха от дървата и изведнъж сега, като се вдигна цената на газа и на тока, всички тръгнаха да се презапасяват в дърва. Фабриките обаче са инвестирали в капацитети, има работни места и изведнъж стана конфликт", коментира Александър Дунчев в предаването "Преди всички".

Според него сега износът за трети страни е спрян "уж" и ежедневно може да се види, че тировете за Гърция не са намалели.

"Никой не може да спре тировете с дърва да бъдат препродадени и да отидат в Турция. Тази забрана е абсолютно безсмислена."

Дунчев изтъкна, че държавата и общините съвместно са отгледали фирми монополисти, "политиците натискат горските да правят схеми в полза на големи фирми", а горските стопанства "подхранват монополните фирми, които формират дървената мафия".


 

#Александър Дунчев #дърва за огрев