Обратно към пълната версия на статията »

България да преговаря с Турция за огромния мигрантски натиск, поискаха кметове

България да преговаря с Турция за огромния мигрантски натиск, поискаха кметове
МВР
A A+ A++ A

България трябва да преговаря с Турция за ограничаването на мигрантския натиск по границата. Това казаха кметовете на погранични общини и села в Южната част на българо-турската граница. През последните 3 месеца се наблюдава пик на бежанската вълна според административния ръководител на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова.

Огромен е мигрантският натиск по границата ни с Турция - казаха кметският наместник на граничното село Богданово и кметът на граничната община Малко Търново Райко Георгиев и Илиян Янчев пред БНР.

Райко Георгиев: "Натискът е огромен и денонощен. Особено вечер из гората е като панаир. Влизат не само в Богданово, а във всички села, без отреагиране от отсрещната страна, от комшиите. Пускат ги и изобщо не се занимават с тях. За Турция говоря".

Илиян Янчев: "Наистина има някакъв пик на по-големи групи, които минават през границата и си мисля, че докато не седнат пак на някакви разговори със съседната нам държава Турция да разговарят и да подпишат някакво споразумение, проблемът ще продължава".

43-ма каналджии са задържани за последните три месеца в Бургаска област, заяви районният прокурор на Бургас Мария Маркова: "Ежеседмично имаме минимум по 3-4 групи, които преминават през територията на страната. Респективно също са задържани от органите на "Гранична полиция" или на МВР-Бургас. За периода юни, юли и август имаме 47 образувани досъдебни производства по съставите на престъпление по 281".

#нелегални мигранти