Обратно към пълната версия на статията »

Кабинетът решава проблема с българските дипломи в Турция до месец

Кабинетът решава проблема с българските дипломи в Турция до месец
Проблемът с непризнаването на българските дипломи в Турция ще бъде разрешен до края на следващия месец, прогнозира външният министър Николай Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проблемът с непризнаването на българските дипломи в Турция ще бъде разрешен до края на следващия месец, прогнозира външният министър Николай Младенов по време на парламентарния контрол.

Той обясни, че до момента са направени 11 срещи между представители на двете страни, като вече има начертани конкретни стъпки за решаване на конфликта, предаде „Дарик".

През лятото турският съвет за висше образование взе решение да не признава издаваните от българските университети дипломи на турски младежи.

Мотивът им е, че някои от дипломите били фалшиви. Доказателства за твърдението няма.

Ключът в спора са отношенията с фирмите посредници, които набират желаещи да учат висше образование.

Николай Младенов обясни, че Министерството на външните работи съвместно с Министерството на образованието са изготвили план за действие в шест точки.

Първо, всички дипломи на лица, завършили български висши училища след 1 януари 2012 г., да бъдат сканирани в електронен регистър на интернет страницата на МОМН.

Второ, достъпът до регистъра да се извършва чрез въвеждане на ЕГН, личен номер за чужденец или номер на диплома.

Трето, Министерството на образованието да въведе допълнителни щемпели, които ще се използват за заверка на образователните документи и ще се сменят регулярно с цел ограничаване на възможността за промяна на съдържанието на приложените към дипломите академични справки.

Четвърто, университетите да скрепяват и да подпечатват с печат всички издадени от тях образователни документи, които съдържат повече от една страница.

Пето, дирекция „Консулски отношения", която извършва с щемпел заверка на образователни документи, ще бъде информирана своевременно за всяка промяна на щемпелите, с които ведомството удостоверява автентичността на издадения от съответния университет образователен документ.

В момента МВнР проучва техническата възможност за качване на интернет страницата на министерството на първата страница на всеки документ и последната с положената заверка, и всички страници от образователния документ, съдържащи академични справки, за да бъде контролът пълен по цялата верига.

И на шесто място - всички налични сигнали за фалшифицирани документи да се предават на прокуратурата за разследване, обобщи пред депутатите министър Николай Младенов.

#Турция #фалшиви дипломи #Николай Младенов #министър на външните работи