Обратно към пълната версия на статията »

„Митничар с прякор“ поел излишъците от армията

„Митничар с прякор“ поел излишъците от армията
Снимкa: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Валентин Симеонов, бивш митничар със съмнения за участие в контрабанда, пое продажбите на излишъците от армейско въоръжение и бойна техника, съобщава в сряда в. „24 часа“.

В статия, озаглавена „Дадоха на митничар с прякор излишъците на армията“, „24 часа“ разкрива, че преди месец Валентин Симеонов е назначен за управител на търговското дружество „Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД на Министерството на отбраната.

„Назначението нямаше да е никак странно, ако не бе доклад на инспектората на Министерството на финансите, разбунил духовете преди 2 г. Това стана, след като документът бе разсекретен от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Докладът уличава Симеонов в покровителство на контрабанда. Годините, за които се установяват такива данни, са 2005–2006 г., а Симеонов е началник на смяна на митница Кулата“, изтъква вестникът.

В доклада се сочи, че между 10 декември 2005 г. и 19 февруари 2006 г. през Кулата минават 19 тира, натоварени с екобрикети, внос от Китай, и работни дрехи. По тогавашните тарифи екобрикетите се обмитяват по-ниско. Запитване до гръцката страна обаче установява, че на пристанище Солун камионите са натоварени само с дрехи.

Схемата според доклада е „класически контрабанден внос“. Тогавашният шеф на „Митническо разследване и разузнаване“ на Кулата Костадин Златков дори получава акт за контрабанда. Проверяващите установяват, че тировете минават границата при един и същи митнически екип начело със старши инспектор Валентин Симеонов, добавя „24 часа“.

#митничар #Министерство на отбраната #Симеон Дянков #финансов министър