Обратно към пълната версия на статията »

Експерти: Зърнена криза догодина, хлябът скача над 2 лв

Експерти: Зърнена криза догодина, хлябът скача над 2 лв
Експертът уточни, че на този етап не са обсъждани национални протести сред браншовите асоциации. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Догодина се очаква зърнена криза в България и цената на хляба ще скочи над 2 лева, прогнозира заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

„С премахването на националните доплащания за единица площ правителството ще удари най-много малките и средните земеделски производители“, каза Христов в интервю за Дарик радио.

Коментарът на представителя на зърнопроизводителите беше по повод обявеното по-рано през деня от земеделския министър Мирослав Найденов премахване на средствата за този вид подпомагане в Бюджет 2013.

Експертът уточни, че на този етап не са обсъждани национални протести сред браншовите асоциации.

„Догодина има вероятност, и то много голяма, не да изнасяме, а да внасяме зърно. Има голяма вероятност през лятото на 2013 г., което ще съвпадне и с изборите, ние да внасяме зърно и да има зърнена криза. Това да го чуят много добре и да го запомнят, да видим след няколко месеца какво ще се случи“, каза Христов.

По думите му, ако не паднат сериозни валежи и продължи засушването, в България ще се внася зърно.

„И хлябът ще стане не 2 лв., може да стане и над 2 лв.“, допълни Радослав Христов.

„Какво още мога да ви кажа за сушата? Суша в Бюджет 2013, суша на полето, правителствена суша, повече от това – здраве му кажи“, коментира заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

#България #зърно #хляб #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #Радослав Христов #Бюджет 2013 #Националната асоциация на зърнопроизводителите