Обратно към пълната версия на статията »

0% ДДС за хляба би свалила цената му сега до 2 лв.

0% ДДС за хляба би свалила цената му сега до 2 лв.
A A+ A++ A

До 2 лв. максимум би паднала цената на хляба, ако обявените днес антиинфлационни мерки на правителството бяха влезли веднага, сочат сметките на бТВ. С отпадането на ДДС за хляба масовата опаковка от 830 грама тип „Добруджа“, която сега се продава най-често на цени от 2,30-2,50 лв., би се върнала на нивото от преди последното поскъпване от началото на месеца и би била 1,90 - 2 лева.

Предвиденото намаляване на ДДС на сметките за парно и битова гореща вода от 20 на сто на 9%, означава, че при месечна фактура от 160 лв. от топлофикация, абонатите биха платили 17-18 лв. по-малко.

Падането на акциза на метана би довело поевтиняването му с 4 ст. на килограм, показват още изчисленията. Заедно с обявената отстъпка от 25 ст. на килограм,

понижението на цената на метана би била около 30 ст./кг по-ниска

за количеството от 50 кг на месец. Това би означавало, че частните автомобили би трябвало да могат да заредят на цена от 3,30 лв./кг, вместо сегашните 3,60 лв, пише "Сега".

При течните горива масовият бензин А-95 и обикновеният дизел също се предвижда въпросната отстъпка за до 50 л месечно. Промяна на акцизната ставка обаче не е предвидена в антиинфлационите мерки на кабинета. Днес бензинът е със средни цени от 3,06 лв./л и би паднал за това количество под 3 лева до 2,81 лв. 50-те литра с намаление дизел, който в сряда по колонките се продаваше по около 3,27 лв./л, би излязъл до 3,02 лв./л.

Относно горивата собствениците на бензиностанции са песимисти, дали предлаганата схема на отчитане ще е ефективна. Те се оплакват, че може да им се наложи да назначават повече хора на работа, което пък от своя страна би довело до повишаване на цената на продаваните от тях горива. Явно в крайна сметка кабинетът

ще узрее до идеята за месечни ваучери за въпросните 50 л по-евтино гориво.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Измененията на данъчните закони и ДОПК ще бъдат внесени като част от актуализацията на бюджета.

Голямата опасност сега е, че до тогава производители и търговци да не тръгнат да надуват цените и така на практика за обезсмислят мерките. В момента на практика цената природния газ е на нивото от април, но по борсите петролът е поскъпнал. Така спокойно всички могат да използват това за повод, че сега е моментът да ударят кьоравото. За течните горива е време да се види как България е единствената страна в Европа, където от по-евтиния руски петрол се произвеждат горива, чиято цена сякаш е изчислена по котировките на много по-скъпия нефт от сорта „Брент“.

Снимка: Pixabay

#цена на хляба