Обратно към пълната версия на статията »

Започна преместването на украински бежанци

Започна преместването на украински бежанци
A A+ A++ A

Около 63 000 души се намират в момента в хотелите и другите места за настаняване. Държавната програма за предоставяне на хуманитарна помощ за хора с временна закрила след 31 май продължава в държавни, общински и ведомствени почивни бази, където до момента са осигурени над 33 000 свободни места. До края на тази седмица трябва да има яснота къде ще бъдат разпределени украинците, които в момента са настанени в хотели.

„Мили украинци, скъпи майки, избягали тук с децата си от ужаса на една брутална война, когато договорихме мярката с хотелиерите им обещахме, че вие ще останете при тях най-късно до 31 май. Но това по никакъв начин никога не е означавало, че ще останете на улицата“, каза в специално видеообръщение към всички хора с временна закрила вицепремиерът Калина Константинова.

„Единственият начин да продължите да пребивате в хотела, в който сте, е ако хотелиерът реши да поеме разноските ви или ви предложи индивидуални оферти за подслон. Това е негово решение и е ваш избор дали ще приемете“, обясни Константинова.

В следващите дни ще бъде пусната дигитална платформа, която ще събира и обработва в реално време информация за специфичните нужди на бежанците, които да бъдат взети предвид при планирането на преместването.

Константинова. заявява пред украинците, че не е задължително преместването им в държавни бази, временната закрила им дава възможност свободно да пребивават където искат в страната, да работят и да бъдат независими. „Но ако все още не сте успели да си намерите работа и нямате възможност да си наемете квартира, ние ще ви настаним в най-подходящата за вас ведомствена база из страната“.

„Искам да ви уверя, че До края на тази седмица трябва да има яснота къде ще бъдат разпределени украинците, които в момента са настанени в хотели. Надявам се тази разтърсваща война да приключи съвсем скоро и вие да може да се приберете при своите близки. Но дотогава – ние ще грижим за вас и вашите деца, така както бих искала някой да се погрижи за мен и моето дете, ако баща му е на фронта.Заедно ще се справим и с това предизвикателство. България е с Украйна“, казва още Константинова.

Преместването на украинските бежанци е обезпечено

„Преместването на украинските бежанци е обезпечено“, каза по-рано в председателят на агенцията по бежанците Мариана Тошева.

„Планът за преместването на хората се финализира. През изминалите два месеца беше най-важно хората да са настанени. Има план в разчети какъв транспорт е необходим, какви ведомства са ангажирани и в кои бази ще бъдат настанени“, каза Тошева в ефира на bTV.

„Има резервен план – може да се настанят в общежития и ведомствени бази. Правят се проверки на наличните спортни бази дали отговарят на минималните стандарти за живот“, каза Тошева.

Според данните, с които Тошева разполага, близо 9000 лица са заявили, че искат да започнат работа у нас. „Тези, които са си намерили работа е желателно да излязат на квартира. Помощите за квартира се получават през работодател“, каза Тошева.

„Трябва да се помогне на тези хора да се върнат към нормалния живот. Те намериха спокойствие тук, ориентираха се в България, страшно важно е да започнат нормалното ежедневие“, отбеляза тя.

#бежанци