Обратно към пълната версия на статията »

Макрон ще властва в Елисейския дворец втори мандат, разби Марин льо Пен на балотажа

Макрон ще властва в Елисейския дворец втори мандат, разби Марин льо Пен на балотажа
A A+ A++ A

Настоящият президент на Франция Еманюел Макрон печели изборите и ще властва втори мандат. Така за пръв път от 2 декади насам страната преизбра своя държавен глава повторно. Еманюел Макрон ще ръководи страната със силна президентска власт още пет години. Макар и с късен старт на кампанията - 5 седмици преди първия тур и 7 седмици преди днешния балотаж - екипът му успя да убеди достатъчно французи, че неговата визия за бъдещето на страната е по-перспективна от тази на популистката десница, която открито демонстрираше връзки в Москва и антиевропейска реторика.

Екзит пол данни, официално огласени около 22:00 час часа българско време, показаха за Макрон 58.2%. За Марин льо Пен са гласували 41.8% от избирателите. Това е категорична победа за президента с прогнозна разлика от над 16 процентни пункта при избирателна активност над 70% и всичко е ясно, без д аима шанс за грешка.

Макрон влезе в днешния изборен ден с консенсус сред социологическите прогнози, че води по популярност. Но данните от екзитпол допитвания днес (публикуват ги белгийски и швейцарски медии, във Франция това е забранено), прогнозираха, че тя продължава да се увеличава - до 55-58 процента предпочитания сред гласувалите, а в крайна сметка авансът на Макрон с еоказа още по-солиден.

 

#Еманюел Макрон #Франция #Марин Льо Пен #балотаж