Обратно към пълната версия на статията »

Найденов: Не ме интересува Дянков, а Бойко

Найденов: Не ме интересува Дянков, а Бойко
Снимка: Монитор
A A+ A++ A

Дянков да говори каквото си иска, важно е какво казва премиерът, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

В неделя министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че е недоволен от работата на Найденов и социалния министър Тотю Младенов.

Дянков даде пример с бившия министър на транспорта Александър Цветков, който подобно на тези двама министри не е направил „правилните промени и затова бе сменен“.

„Всеки може да казва каквото си иска, за мен е важно какво казва премиерът“, каза от своя страна Найденов във вторник сутринта по Нова телевизия.

Той обясни, че земеделският сектор е „единственият, който бележи ръст и беше отбелязан в доклад на европейската сметна палата като сектор с най-много усвояване на европейски средства“. Цифрите говорят сами за себе си, добави Найденов.

„В сектора на зърнопроизводството са насочени по-малко пари, защото той реализира добри печалби и е смятан за най-стабилен в сравнение с останалите сектори“, уточни министърът.

По думите му 40% от бюджета на Европейския съюз отиват за подпомагане на земеделието. Предложенията са до 2020 г. средствата да намалеят до 33%, допълни той.

„В Бюджет 2012 в целия сектор ще влязат около 200 милиона повече. Единствените, които ще получат по-малко като сума, са зърнопроизводителите, тъй като в последните две години този сектор се стабилизира. За сметка на това други сектори като животновъдство и зеленчукопроизводство реализираха загуби и именно затова ние насочихме повече средства към тях“, обоснова се Найденов.

„Всички искаме повече, но това са реалните възможности на бюджета в момента“, каза още той.

Земеделският министър подчерта, че по тази финансова рамка се работи от март.

„Финализирахме я месец преди изборите и тогава в първоначалния вариант самите зърнопроизводители отказаха да я подпишат“, уточни той.

По повод тракторите на протестиращите земеделци, които снощи навлязоха в София, Найденов посочи:

„Има само 170 машини, което е нормално за европейска столица, а нещата се представят сякаш са дошли марсианци“.

Той предположи, че „шепата хора, които получават милиони от земеделски субсидии“, не участват в протеста и стоят „някъде на топло, защото вече е студено“.

С това той се обърна към протестиращите им колеги, като ги подкани да не забравят, че „защитават интересите и на тази група хора“.

#Мирослав Найденов #Симеон Дянков #Тотю Младенов #Александър Цветков #министър на земеделието и храните #Министър на финансите #социален министър #Министър на транспорта #министър #премиер #земеделие #Европейския съюз #бюджет 2012 #София #трактори #протест #земеделци #фермери