Обратно към пълната версия на статията »

Русия заплаши с ядрени бомби, ако Швеция и Финландия бъдат приети в НАТО

Русия заплаши с ядрени бомби, ако Швеция и Финландия бъдат приети в НАТО
A A+ A++ A

Русия предупреди днес, че ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, ще се наложи да засили отбраната си и повече не може да става въпрос за "безядрен статут" на Балтийския регион, предаде Ройтерс.

"Балансът трябва да бъде възстановен", отбелязва в пост в Телеграм Дмитрий Медведев, бивш президент и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия.

"До днес Русия не е предприемала такива мерки и не възнамеряваше да ги предприема", изтъква той:

"Ако Швеция и Финландия влязат в НАТО, дължината на сухопътните граници с Алианса ще се увеличи повече от двойно и, естествено, тези граници трябва да бъдат укрепвани".

Медведев поясни, че трябва сериозно да се засили групировката на сухопътните сили и ПВО и да се разположат съществени военноморски сили в акваторията на Финския залив. 

"В такъв случай за безядрен статут на Балтика и дума не може да става", коментира Медведев.

"Никой здравомислещ човек не иска повишаване на цените и данъците, засилване на напрежението по границата, "Искандер"-и, хиперзвукови и кораби с ядрено оръжие буквално на една ръка разстояние от собствения му дом. Да се надяваме, че разумът на нашите северни съседи все пак ще победи. Ако не, както се казва, "сам ще дойде", пише Медведев, цитиран от ТАСС.

#Русия #Дмитрий Медведев #ядрено оръжие