Обратно към пълната версия на статията »

За сефте от 75 години: Япония праща оръжие на чужда страна - Украйна

За сефте от 75 години: Япония праща оръжие на чужда страна - Украйна
A A+ A++ A

Японските сили за самоотбрана са в последните етапи от подготовката на голяма пратка от военно оборудване за Европа, която да бъде предадена на Украйна и на други съюзни страни в региона. Това съобщава в Туитър отвореният източник за разузнавателна информация OSINT defender.

Той отбелязва, че това ще бъде първата доставка на военни материали от Япония за последните 75 години.

Пратката ще съдържа противотанкови оръжия, бронирани каски и жилетки и също подбрани муниции. Доставката е изисквала японското правителство да да промени конституционните правила за осигуряване на военна помощ за чужбина за воюващи страни, отбелязва източникът.

Японският министър на отбраната Нобуо Киши каза вчера, че ще продължи да търси възможности за по-нататъшна помощ за Украйна, след като разговаря с украинския си колега Олексий Резников, предаде Ройтерс. 

Резников благодари на Япония за неотдавнашната ѝ военна помощ, добави Киши. Миналия месец Япония прати каски и друго несмъртоносно военно оборудване на Украйна с американски транспортен самолет.

Част от американската военна помощ за Киев предполага обучение

Част от новото военно оборудване, за което САЩ съобщиха вчера, че изпращат в Украйна, ще изисква обучение на украинските сили, заяви пред репортери говорителят на Пентагона Джон Кърби, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Системите, които вероятно ще изискват допълнително обучение на украинските сили, са гаубиците и противоартилерийският радар, не много сложна за управление система, но не и такава, каквато те имат в инвентара си", заяви той.

Кърби посочи, че Пентагонът се е опитал да се свърже с министъра на отбраната на Русия преди около седмица, но от руска страна не е бил проявен интерес за разговор.
   
В очакване на нова руска офанзива в Източна Украйна президентът Джо Байдън одобри в сряда пакет военна помощ на стойност 800 млн. долара, напомня Асошиейтед прес.
                   
Украинците ще получат 11 хеликоптера Ми-17, първоначално предназначени за Афганистан, 18 155-милиметрови гаубици, 40 000 артилерийски снаряда, радари за противодействие на артилерията, 200 бронетранспортьора и 300 допълнителни дрона "Суичблейд" (Switchblade), посочва Ройтерс.

"Този нов пакет помощи ще съдържа много от високоефективните оръжейни системи, които вече сме предоставили, както и нови възможности, съобразени с по-широкото нападение, което очакваме Русия да предприеме в Източна Украйна", заяви Байдън.

Президентът на САЩ обяви помощта след разговор с украинския президент Володимир Зеленски. Това е поредният от пакетите помощ от страна на САЩ, чийто общ размер възлиза на 2,6 млрд. долара, отпуснати на Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари. 

#Япония