Обратно към пълната версия на статията »

Петър Волгин: Не съм путинофил!

Петър Волгин: Не съм путинофил!
A A+ A++ A

Последното издание на „Политически некоректно“ по БНР с водещ журналистът Петър Волгин произведе скандал – оперната певица Александрина Пендачанска напусна Обществения съвет на Националното радио, несъгласна с „начина на работа на водещия и с действията на шефовете му“ по отразяване на войната на Русия с Украйна. Защо се генерира напрежение и кой е виновен за прехвърчането на искри – Lupa.bg потърси водещия Петър Волгин, който хвърли повече светлина по темата.

- Г-н Волгин, политически некоректно ли е Александрина Пендачанска да ви обвини в путинофилство?

- Не съм путинофил (смее се, б.ред.). Тя просто не е права. Александрина Пендачанска не е слушала предаването на БНР, някой явно ѝ е казал, че съм коментирал нещо и през втори-трети-четвърти човек накрая се получава нещо, което няма нищо общо с истината. Мога да ви разкажа с две думи какво се случи в това предаване.

- Разкажете, едва ли всички читатели на Lupa.bg са наясно със скандала, който се завихри след последното издание на „Политически некоректно“.

- Най-напред, в началото на предаването, когато целият интернет гърмеше, че има задържан български кораб, казах, че има такава информация, която не е проверена, не е удостоверена от два независими източника, но я казвам, защото се надявам по този начин българските официални лица да вземат по-бързо отношение към случая.

Цитирах, разбира се, откъде идва тази информация, както си е редът, след което в разговора с Костадин Костадинов, лидера на „Възраждане“, го попитах дали знае нещо по темата, защото знам, че той следи много отблизо този случай.

Той ми каза, че е разговарял с премиера Кирил Петков, който го уверил, че няма такова нещо, че български моряци не са взети в плен, че корабът „Царевна“ не е взет в плен, няма абордаж и най-важното – че моряците са добре. Така че веднага в нашето предаване „Политически некоректно“ прозвуча опровержението на информацията, че корабът е превзет.

- Тези детайли ги нямаше в нейните мотиви да напусне Обществения съвет на БНР?

- Защото не е слушала предаването. 10-15 минути по-късно се появи официалната българска информация, която аз моментално цитирах. Става дума за изявленията на Министерството на отбраната и на МВнР, че корабът не е превзет и че моряците са добре.

Цитирах всичко, което бе казано, така че в рамките на 30 минути направихме това, което се изисква от всяка електронна медия – съобщихме всички възможни гледни точки към случая така, както изисква от нас законът - във всяко предаване да има различни гледни точки.

Затова, в крайна сметка, ние не сме нарушили нито един ред от правилника. Всичко останало са свободни съчинения на г-жа Пендачанска, която пак казвам, със сигурност не е слушала предаването, някой ѝ е предал и тя просто говори наизуст.

- В тоя ред на мисли в българските медии присъства ли балансирано повече от една гледна точка за войната на Русия срещу Украйна, наречена от Москва „специална операция“?

- Тази война се отразява специално от големите български телевизии изключително едностранно – това е факт, виждат го абсолютно всички хора. Там присъства изцяло проукринската гледна точка, всичко останало, което не се вписва в нея, бива отхвърляно. Няма никакъв плурализъм, никаква дискусия, има единствено индоктриниране в стила, който сигурно някои хора си спомнят отпреди 1989-а, което е наистина много жалко.

- В отговор на Пендачанска вие се учудихте как тя въобще се е озовала в Обществения съвет на БНР и го вързахте с нейно желание да е винаги до властта, като припомнихте близостта ѝ до Иван Костов, Христо Иванов, сега пък до ПП. Какво, в случая, означава „близост“?

- Има такива хора в България, особено сред т.нар. „интелектуалци“, т.нар. „творци“, неслучайно ги слагам в кавички, които много обичат да са в синхрон с правилната, генерална линия. Т.е., каквото каже генералната линия, те повтарят абсолютно същото.

Да, действително продължавам да търся отговор на въпроса като каква Александрина Пендачанска дава съвети на журналистите в БНР? Аз не съм тръгнал да давам съвети на хората в Софийската опера, на солистите там, на диригентите, на режисьорите на спектакли и да казвам „този диригент работи добре, а онзи - не“. Тогава откъде това самочувствие у г-жа Пендачанска да дава съвети на работещите в БНР? Това се питам и всеки един би трябвало да се запита.

Автор: Заприн Караминов

Източник: Лупа.бг

 

#Петър Волгин #Александрина Пендачанска #обществен съвет #БНР