Обратно към пълната версия на статията »

Проверка установи унищожени дюни на плаж „Бутамята“

Проверка установи унищожени дюни на плаж „Бутамята“
A A+ A++ A

В РИОСВ - Бургас е постъпил сигнал за извършено нарушаване целостта на пясъчните дюни на територията на морски плаж „Бутамята“, землище на Синеморец, община Царево.

Извършена е незабавна проверка от експерти, съвместно с представител на общината. Инспекцията констатира, че в югозападната част на морския плаж е извършено разораване и преминаване на едрогабаритна техника.

След съпоставяне на заснетият участък с данните от одобрената и приета специализирана карта за морски плаж „Бутамята“ се установява, че от дейността са засегнати сиви пясъчни дюни. С помощта на GPS са заснети границите на засегнатия участък с цел определяне на местоположението му спрямо пясъчните дюни - обекти по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Територията на морския плаж попада в границите на защитена територия.

Директорът на Регионалната инспекция е предал по компетентност сигнала и констатациите от извършената проверка на министъра на туризма.

Уведомено е и Териториално отделение – Царево към Районната прокуратура за произнасяне по компетентност за наличие на извършено престъпление, предвид че са засегнати местообитания, предмет на опазване.

Снимка: Стоп кадър, НОВА

#Синеморец #Дюни #багер