Обратно към пълната версия на статията »

Гръцкият печат: Меркел дойде, видя, обеща

Гръцкият печат: Меркел дойде, видя, обеща
Гръцкият президент Каролос Папуляс (всредата) се сдрависва с германския ганцлер Ангела Меркел (вляво), зад тях се вижда гръцкият премиер Антонис Самарас (вдясно). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел символично подкрепи Гърция с визитата, която направи във вторник в Атина, но така и не промени величините на гръцкия проблем, с който страната трябва да се справи сама, коментират гръцките медии.

„Меркел дойде, видя, обеща“, пише лявоцентристкият вестник „Та неа“ до карикатура на Меркел като скулптура без ръце, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Въпреки че Меркел претегляше всяка своя дума и припомни на Гърция, че трябва да продължи усилията си за бюджетно оздравяване, равносметката от посещението може да бъде определена единствено като позитивна, имайки предвид масовите демонстрации срещу визитата й, но в по-голямата си част мирни, пише още вестникът.

Визитата на Маркел е показала намерението на Германия да подкрепи и гарантира оставането на Гърция в Еврозоната, пише либералният вестник „Катимерини“.

„Катимерини“ подчерта, че „гръцкият проблем не може да бъде уреден с едно посещение, а трудните времена все още не са отминали“.

Социалистическият „Етнос“ вижда в посещението на германския канцлер потвърждение на това, че ЕС върви към разрешаване на гръцката криза чрез деблокиране на траншове от замразените през май заеми, отпуснати от Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС.

Според „Етнос“ показателно е и одобряването на гръцката молба за двегодишна отсрочка за постигане на бюджетно оздравяване.

Според един от журналистите на вестника визитата е била предназначена както за гърците, така и за немците в светлината на предстоящите избори в Германия.

„С посещението си Меркел трябваше да изглежда като гарант за стабилността на Еврозоната и за влиянието на Берлин“, пише журналистът Панайотис Панайоту.

Опозиционният вестник „Авги“ също вижда „подкрепа“ към гръцкото правителство във визитата на германския канцлер, като обаче подчерта, че тя ще се обърне срещу кабинета, защото Меркел „дойде да вземе, не да даде“.

По време на визитата си във вторник Меркел изрази задоволство от усилията и постигнатия напредък от Гърция и пожела изпадналата в големи финансови, икономически и социални затруднения страна да остане в еврозоната.

„Нашите разговори показват ясно, че в този момент има напредък всеки ден“, заяви канцлерката на пресконференция с гръцкия премиер Андонис Самарас и изрази убеденост, че трудните усилия си струват.

„Много беше постигнато. Има още много да се постига и Германия и Гърция ще работят заедно в много тясно сътрудничество, но ако не разрешим проблемите сега, те ще се проявят по-късно по още по-тежък начин“, предупреди Ангела Меркел.

Канцлерът на Германия си послужи с опита си от прехода в Източна Европа, за да покаже разбирането си към гърците.

„Зная много добре, тъй като идвам от източна страна, че реформите ще отнемат немалко време“, подчерта тя.

#Международен валутен фонд #МВФ #Европейски съюз #гръцки печат #печат #медии #Ангела Меркел #Канцлер на Германия #Германия #Гърция #Атина #ЕС #дългова криза #Андонис Самарас #министър-председател на Гърция