Обратно към пълната версия на статията »

Започва Софийският панаир на книгата

Започва Софийският панаир на книгата
На 6 декември столичният кмет Йорданка Фандъкова официално ще открие Софийския международен панаир на книгата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 6 декември столичният кмет Йорданка Фандъкова официално ще открие Софийския международен панаир на книгата. Събитието е в 11.30 часа, Централно фоайе на Националния дворец на културата.

В предстоящото издание на Международния панаир на книгата българските и чуждестранните изложители са над 130, съобщава БГНЕС.

Щандовете им ще бъдат разположени от 1 до 3 етаж в централната сграда на НДК. От 6 до 11 декември посетителите в НДК ще имат възможност да се запознаят отблизо с литературата и културата на Франция, САЩ, Норвегия, Китай, Испания, Германия, както и с изданията и дейността на европейската мрежа за литература и книги „Традуки“, която включва Албания, Македония, Черна гора, Австрия, Румъния, Швейцария, Сърбия, Словения и Хърватия.

Тази година фокусна държава е Република Франция. В културните събития, подготвени от Френския институт, са включени представяния на книги - „Цветята на Зоуи“ (изд. „Колибри“) от младата френска писателка Антония Кер, превърнала се в истинска сензация през миналия литературен сезон във Франция; лекция на френския философ Милад Дуеи; лекция на френския социолог Мишел Мафезоли, както и уъркшоп, раздаване на автографи, кафе-дебат.

Специално за откриването на панаира на книгата в София ще пристигне принцеса Лаурентин – принцеса на Нидерландия. Лаурентин се занимава активно с кампании, насърчаващи четенето сред децата. Тя е основател на Фондация „Четмо и писмо“ и Фондация „Книга с липсваща глава“ (Missing Chapter Foundation).

През 2009 г. принцеса Лаурентин ван Оранйе е избрана за специален посланик на ЮНЕСКО по грамотността, а през 2011 г. заема председателското място в групата на високо равнище по грамотността към Европейската комисия. „Стотици милиони деца по света нямат достъп до образование. 800 милиона възрастни не могат да четат и пишат. В Европа средно около 10% от пълнолетните хора нямат достатъчно умения за четене и писане, за да могат да функционират самостоятелно в обществото“, казва тя.

Принцеса Лаурентин ван Оранйе идва на първото си посещение у нас, за да представи официално книгата си „Мистър Фини и светът надолу с главата“ (изд. „Сиела“). Веднага след официалното откриване на панаира принцеса Лаурентин ще даде пресконференция.

Това е първата книга за деца на принцеса Лаурентин ван Оранйе и илюстратора Сиб Постхюма от поредица, чиято цел е да запознае малките читатели с природата и да накара тях и възрастните да дискутират за проблемите на планетата и нашето отношение към нея.

Принцесата на Кралство Нидерландия, която е съпруга на Негово Височество принц Константин, ще открие Международния панаир на книгата на 6 декември, вторник, от 11:00 часа, в Националния дворец на културата, София.

От 13:00 часа на полуетаж Изток ще се състои пресконференция със специалното участие на принцеса Лаурентин ван Оранйе. По-късно в рамките на същия ден тя ще представи книгата си на официално събитие в 19 ч. в галерия Credo Bonum.

Принцесата, която през последните години се занимава активно с кампании, насърчаващи четенето сред децата, и работи по въпроси, свързани с околната среда, е сътрудник към Европейската фондация по климата, старши съветник към Световния фонд по дивата природа WWF, основател на Фондацията „Четмо и писмо“ и Фондацията „Книга с липсваща глава“ (Missing Chapter Foundation).

Книгата „Мистър Фини и светът надолу с главата“, написана лично от принцесата, разказва за пълното с приключения и неочаквани ситуации пътешествие на странното същество Мистър Фини, което започва да търси отговори на въпроси като защо на дъното на океана има знаме. Той се озовава на най-различни места и среща много животни като Заека, Бобъра, Хамстерката, Стария морж.

Помагат му симпатичният приятел Охлю, умният Бухал и чаровната Розово пиперче. Мистър Фини прави това, което правят децата и което големите биха искали да правят по-често – задава въпроси за света около него - прости, но изключително точни, и разбира, че „решенията често са по-близо, отколкото мислим“.

Книгата на Барак Обама „За вас е песента ми. Писмо до моите дъщери“, богато илюстрирана от Лорън Лонг, е предназначена за деца и родители (изд. „Дамян Яков“).

Демонстрацията на „Книга на вълшебствата“ от Джим Пайп ще покаже първата книга в България с добавена реалност – компютърна програма, която съчетава елементи от реалния и виртуалния свят (изд. „Инфодар“).

За първи път ще бъде представен проект, част от мащабно изследване в детските отдели на 27 регионални библиотеки в страната („Аз чета“).

По време на панаира, по традиция, ще бъдат връчени и наградите на Асоциация „Българска книга“ за най-добър издателски проект „Бронзов лъв“ и наградите на журналистическото жури за проект с най-голяма обществена значимост.

По време на Софийския международен панаир на книгата всички почитатели на книгата ще се срещнат с писатели и издатели и ще имат възможност да станат част от събитията, включени в културната програма.

#България #Франция #Софийския международен панаир на книгата #книга #НДК #Националния дворец на културата #Йорданка Фандъкова #кмет #София #панаир #международен