Обратно към пълната версия на статията »

100 години Госпожа Стихийно бедствие! Легендата "оживява" на сцената на Сатиричния театър

100 години Госпожа Стихийно бедствие! Легендата "оживява" на сцената на Сатиричния театър
A A+ A++ A

Столичният сатиричен театър “Алеко Константинов” ще отбележи 100 години от рождението на легендарната актриса Стоянка Мутафова. В центъра на събитието ще бъде спектакъл, в който чрез холограма Мутафова ще се качи на сцената отново. Компания ще й правят млади актьори. Това обясни пред Kmeta.bg директорът на театъра Калин Сърменов. “Светли примери като Стоянка, не се раждат всеки ден. Затова ще се опитаме да превърнем този ден в изключителна среща с нея”, сподели той.

Събитието е планирано за 19.30 ч. Ще се четат откъси от нейната книга, ще бъде излъчен филм за нея от “Умно село”, ще бъдат показани и кадри от нейни телевизионни изяви. Дъщеря й Муки ще каже няколко думи. В залата има винаги запазен стол с името на Стоянка Мутафова, както и с всички големи имена на артисти от Сатиричния театър. Който зрител избере този стол, на билета си ще прочете нещо, което не знае за Стоянка Мутафова.

“Тя беше човек, който много обичаше да помага на сцената. Когато бях млад, закъснях за репетиция, а тя ми каза, че винаги ще ме чака. Младите хора имат нужда от такава подкрепа”, разказа още Сърменов.

Стоянка Мутафова си отиде на 97 години. Тя е вписана в рекордите на Гинес като “най-възрастната играеща актриса в света”. Легендата е сред основателите на Държавния сатиричен театър “Алеко Константинов”. Играе в над 90 театрални постановки. Има десетки награди за своите роли.

Ето няколко вечни цитата на великата актриса:

“Без компютри няма напредък, но без изкуство няма живот.”

“Човек получава толкова много цветя два пъти в живота – когато идва и когато си отива. Аз идвам!”

“Ако реша да лудувам, го правя толкова бясно, че събирам полицията. Не мога по друг начин.”

“Да запазиш детското в себе си е да запазиш вкуса си към живота”

“Голямото ми притеснение беше да не би да остана незабелязана. Трескаво измислях щуротии само и само да привлека вниманието върху себе си.”

“Нямам проспани години. Нямам тихи любови.”

“Много ми е зор! Както искат, така да ме запомнят!”

“Който не носи театър в себе си е умрял.”

“Българинът е завистлив. В това е най-добър. Виж, да се бори, да се бунтува – за това не го търси.”

„Дай ми на мен да съм стихийно бедствие и ми гледай сеира“

#Стоянка Мутафова