Обратно към пълната версия на статията »

На какво се дължи честата детската агресия?

На какво се дължи честата детската агресия?
A A+ A++ A

"Случаите на агресия между деца се проявяват, когато безсилието вземе превес"

Това обясни в ефира на „Здравей, България” по NOVA психологът Ина Антонова. По думите ѝ дефицитът на внимание от родителите и прекаленото време пред смартфоните и гледането на филми с насилие водят до случаите на агресия, подобни на този в столичен мол.

„Това е поколение, израснало пред смартфоните, за да не ни пречи да сме на работа, за да не ни пречи да сме свободни. Поколение, израснало пред телевизорите и гледало насилие. Тези провокации в съзнанието на децата водят до тези проявления, които днес се опитваме да коментираме като негативни”, посочи психологът.

По думите на Антонова превенцията на подобни прояви се състои в поведението на родителите. Именно те трябва да обръщат повече внимание на децата си.

„Повече от родителите са притиснати от обстоятелствата и повечето деца точно от това поколение абсолютно по никакъв начин не са видели достатъчно внимание, за да бъдат разбрани. Тези деца не могат да осъзнаят достатъчно ясно, че това, което гледат във филмите - не работи в реалния живот”, коментира тя.

Според психолога санкциите при подрастващите имат известна стойност. Тя обаче смята, че не трябва да се стига до този етап. Антонова каза, че е по-удачно децата да се предпазят от идеята да стигат до подобна агресия.

#детска агресия #побой