Обратно към пълната версия на статията »

Дянков: В София никой не работи за 310 лв.

Дянков: В София никой не работи за 310 лв.
Минситърът на финансите Симеон Дянков по време на редовния парламентарен контрол в Народното събрание, май 2012 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Никой в София, Пловдив или Бургас, не работел за минималните 310 лв., заяви финансовият министър Симеон Дянков по повод намерението му да диференцира минималното възнаграждение по региони.

На заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество следващата седмица финансовият министър Симеон Дянков ще предложи за обсъждане на бизнеса и синдикатите въвеждането на диференцирана минимална работна заплата според региона, за който се отнася.

Въпросът бил да се види дали юридически може да има такова разделение, казва Дянков в интервю за „Стандарт", предаде „Дневник".

Според министър Дянков в северозападна България имало данни, че значителна част от заетите в частния сектор работят за минималното възнаграждение и там обаче въпросът бил дали повишение на тази заплата ще създаде проблеми на бизнеса.

Според Дянков, минимална заплата от 310 лв. е „правилна на този фон на развитие на българската икономика".

На заседанието на тристранката можело да се обсъди създаването на формула.

Например, в районите с по-ниската от средната за страната безработица минималната заплата „да бъде еди-каква си, а за райони с по-висока безработица - минималната заплата да бъде по-ниска", обяснява финансовият министър.

В министерството вече правили анализи в кои сектори това можело да повлияе на безработицата и от тях излязло, че в никой сектор нямало да се случи, добави Дянков.

Той обясни, че когато е заел поста министър на финансите, също е мислел като бизнеса, че увеличаването на минималната работна заплата ще увеличили безработицата, впоследствие обаче мнението му се е променило.

Според него в България миниланата заплата е много ниска спрямо другите страни в ЕС, а освен това през годините е имало „много примери за нелоялно поведение на част от бизнеса", при което осигуровките се плащат на ниски нива, които не отразяват реално получаваната заплата, казва финансовият министър.

„Сега смятам, че по-високата минимална заплата не е проблем за огромната част от бизнеса, но осветлява истинските доходи. Връзка между минималната заплата и безработицата няма", заключи той.

На въпрос, свързан със записания в бюджета растеж от 1.9% на икономиката през 2013 г. при прогноза на Международния валутен фонд (МВФ) от 1.5% Дянков обяснява, че от фонда винаги били по-консервативни и освен това си променяли прогнозите в посока нагоре по три-четири пъти през годината.

Той се мотивира с последната такава промяна, при която МВФ завиши прогнозата си за растежа за тази година от предишните 0.8 на сто на 1%.

Самият Дянков сподели, че е мислел и той консервативно и затова бюджетът за следващата година е изчислен при растеж от 1.2 на сто.

От 2010 г. насам приходите от ДДС непрекъснато растат с около 1 млрд. лв. на година. така Дянков мотивира завишаването с 11.1 на сто на приходите от този данък през 2013 г. спрямо данните за 2011 г.

Увеличаването на приходите от този данък се дължало основно на засиления внос, при който годишният ръст е с 20%, докато при износа, където се връща ДДС, имало спад.

Другото, което подпомагало сериозно тези приходи, е връзката на касовите апарати с НАП, като от ноември това щяло да стане и с автоматите за кафе, прибави Дянков.

От доклада за проектобюджет 2013 г. обаче се вижда, че приходите от ДДС за 2011 г. са били 6.6 млрд. лева, а заложените за 2013 г. не са с 1 млрд. лв. повече, а с малко по-малко от 600 млн. лв, обърна внимание финансовият министър.

След като е била направена тази онлайн връзка данъчната основа на търговците се вдигнала с 5 млрд. лв., на които се начислява 20% ДДС, което е добавило 1 млрд. лв. приходи в бюджета.

Това означава, че допреди това те не са плащали данъка, обясни Дянков.

По повод идеята да се облагат лихвите от депозити, Дянков казва, че доскоро дори не знаел, че в България няма такъв данък, какъвто самият той плащал в САЩ.

Само в Румъния и България лихвите от депозити не се облагали. В това облагане обаче имало данъчна справедливост, защото сега „се облагодетелства капитала спрямо труда", както и по-заможни хора се облагодателстват, защото имат възможност да спестяват, допълва министър Дянков.

Такъв данък обаче засега не се предвижда в бюджета за 2013 г., но можело темата отново да изникне, когато проектът стигне в парламента, обясни още финансовият министър.

Той съобщи, че правителството ще обсъжда проектобюджета за 2013 г. на следващото си заседание.

#минимална работна заплата #минситър на финансите #Симеон Дянков #региони #София #МВФ #Международен валутен фонд #бюджет