Обратно към пълната версия на статията »

Петков отива в Скопие за 30-годишнината от признаването на македонската държава

Петков отива в Скопие за 30-годишнината от признаването на македонската държава
A A+ A++ A

Министър-председателят Кирил Петков ще посети Скопие, Република Северна Македония, на 18.01.2022 г. , съобщи правителствената пресслужба. Като повод за посещението се посочва 30-годишнината от признаването независимата македонска държава от България.

Премиерът беше критикуван в медиите, че е приел да посети съседната държава вместо да изчака представители на Скопие да дойдат в София, за да поискат промяна в българската позиция, която за момента възпира началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

В прессъобщението на правителствената пресслужба от днес се прогнозира, че "посещението ще бележи ново начало в развитието на двустранните отношения между България и Република Северна Македония и ще очертае следващите стъпки, които двете правителства ще предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси".

В него е цитиран премиерът Петков: "Трябва да променим разбирането за това какво всъщност значи Република Северна Македония да преговаря с ЕС и в бъдеще да бъде част от него. Нека да говорим за всички ползи, които и ние и Република Северна Македония ще имаме от този процес."

Петков ще бъде придружен от министъра на външните работи Теодора Генчовска и министъра на транспорта Николай Събев. Преди дни Събев съобщи, че ведомството му проверява възможностите за пускане на самолетна линия между София и Скопие.

#Кирил Петков #посещение #РСМ