Обратно към пълната версия на статията »

Синоптиците предупрежават: Жълт код в 8 области заради обилни валежи

Синоптиците предупрежават: Жълт код в 8 области заради обилни валежи
A A+ A++ A

Жълт код е обявен в 8 области на Източна и Южна България заради значителни количества от дъжд на 29 декември. В Западна България ще има предимно ръмежи, преди обяд на много места с мъгли.

В областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна и Добрич се очакват количества дъжд от 20-35 mm, а на места и повече.

Ще духа слаб изток-североизточен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Температурите остават високи. Минималните ще са между 0 и 5 градуса, а максималните предимно между 3 и 8 градуса, малко по-високи ще са в крайните южни райони. За София минимална ще е 2 градуса, а максималната през деня ще достигне около 7 градуса.

В планините ще е облачно и мъгливо, но с положителни температури. В Родопите, Странджа и Сакар ще има значителни количества. В масивите на Западна България валежите ще са слаби, над 1600 метра ще са от сняг.

През нощта срещу четвъртък валежите ще продължат, в Предбалкана, Дунавската равнина, а сутринта и към Лудогорието дъждът ще преминава или ще се примесва със сняг. В четвъртък ще се задържи облачно, на места в низините мъгливо, преди обяд все още ще има валежи на повече места в Източна и централните райони от Южна България. Вятърът по морския бряг ще се задържи умерен от северозапад, в останалата част от страната ще отслабне и временно ще стихне. Температурите ще са почти без дневен ход, между 3 и 8 градуса.

В петък с усилване на вятъра от запад-северозапад ще се затопли, дневните температури ще се повишат с 5-6 градуса. Ще има променлива облачност, над много райони - временно намаляваща до предимно слънчево.

 

#дъжд