Обратно към пълната версия на статията »

Групата на ДБ: Да се влизат в НС само с безплатен тест или зелен сертификат

Групата на ДБ: Да се влизат в НС само с безплатен тест или зелен сертификат
A A+ A++ A

Парламентарната група на “Демократична България” внесе свой проект за решение на Народното събрание за условията за достъп до двете парламентарни сгради в условията на извънредна епидемична обстановка. Той предвижда в сградите на пл. “Народно събрание” и на пл. “Александър I” да се влиза само срещу представянето на валиден зелен сертификат или след отрицателен бърз антигенен тест, направен на входа на съответната сграда. Това съобщават от пресцентъра на политическата партия. 

Тестовете ще са безплатни за депутатите, техните сътрудници, парламентарната администрация и журналистите, като разходите ще са за сметка на Народното събрание. При струпване за тествания депутатите ще са с предимство. Повторно ще може да се влиза в сградата същия ден, без да се прави нов тест, а данните ще се съхраняват конфиденциално от администрацията.

Зеленият сертификат е въведен за голяма група граждани, включително и учениците, като той може ефективно да помага за предотвратяване на разпространението на инфекцията и насърчава свобода на движение, като същевременно защитава правото на здраве, доколкото е възможно, се казва в мотивите за решението. Същевременно, изтъкват депутатите от “Демократична България”, сградата на Народното Събрание е с площ над 300м2 и ежедневно се посещава от над 400 човека, като в едно помещение се събират не по малко от 200 човека в едно и също време. Тези условия определят повишен епидемичен риск, поради което се налага опазване на общественото здраве посредством предлаганите мерки.

В декларация от името на парламентарната група на “Демократична България”, прочетена от д-р Александър Симидчиев в началото на пленарното заседание в петък, се изтъква, че “макар заповедта на министъра на здравеопазването за ковид сертификата да не покрива изрично съдебната и законодателната власт, би било проява на тежка липса на морал и представителство да не приемем отговорността и да не се съобразим с това изискване и на територията на българския парламент”. Защото той не е само работно място на депутатите, а и място за срещи с широк кръг граждани, вкл. медиите. “Наш дълг е да служим на Българските граждани, но и да заемем лидерска позиция по въпроси, които пряко касаят общественото здраве и благосъстояние във време на криза”, казват авторите на декларацията. И напомнят, че в Европейския парламент вече повече от месец се влиза със зелен сертификат, както и в някои европейски парламенти.

#ДБ #тест