Обратно към пълната версия на статията »

Здравният министър: Локдаун няма да има, защото не всяхме страх! Мерките работят

Здравният министър: Локдаун няма да има, защото не всяхме страх! Мерките работят
A A+ A++ A

Случаите на коронавирус намаляват. Няма да има въвеждане на локдаун. Мерките дадоха резултат. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

"През цялото време ние не залагахме на страха. През цялото време настоявахме за това хората с разума си да приемат, че това е наша обща мисия", посочи той.

В по-голямата част от страната започна да спада темпът на заразяване.Към момента сме надолу от пика. Надяваме се да продължи този темп надолу, допълни проф. Кожухарова.

Тя уточни, че има някои области, в които все още има високи стойности при новозаразените.

"От две седмици започна да спада темпа за нарастване на заболелите - това бе първият положителен белег. Надолу сме в пика. Надяваме се, че при спазване на сегашните мерки ще продължим тази тенденция. Трябва да уточним, че не във всички области числата са толкова оптимистични. Броят на хоспитализираните ден по ден - и там имаме намаляване", допълни тя.

"Има рязко покачване на броя на тестваните българи. И това се отчита от както влезе в сила изискването за зелен сертификат", даде да се разбере проф. Кожухарова.

По думите й зеленият сертификат активизирал имунизацията в България.

"Много си харесваме тази графика. Тя показва обхвата със завършен ваксинационен курс. Е, все пак има още да растем, но това е добро начало", каза още проф. Кожухарова.

"Доскоро Ремдесивирът бе единственият одобрен лекарствен продукт за лечение на коронавируса. В България вече имаме още едно лекарство", каза пък д-р Десислава Велковска, която поясни, че лекарството вече е изпратено по болниците и лечението с него е започнало.

По думите й до 2-3 седмици се очаква още едно лекарство.

#Стойчо Кацаров #локдаун