Вирусолози и имунолози ще предложат затягане на мерките

17 октомври 2021, неделя / 11:44;
Вирусолози и имунолози ще предложат затягане на мерките
На заседанието на Експертния съвет към Министерството на здравеопазването утре вирусолози и имунолози ще предложат затягане на мерките. Това обяви пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите й контролът върху спазването на противоепидемичните мерки е много важен.
 

„Изискването за COVID сертификат е като филтър на входа, така че донякъде да се осигури протекция. В изискването на зелен сертификат има и нещо много важно - да се намали предаването на вируса, защото ако могат всички да влизат, тези места ще станат като развъдник за коронавируса. Целта е да се ограничи събирането между хората, поне събиране между потенциални носители на вируса“, обясни тя.

 

Проф. Христова определи като много добро предложението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да става чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR.

 

Тя уточни, че ваксинацията дава възможност за социални контакти и посочи, че макар и да се заразяват отново ваксинирани хора, те прекарват заболяването много по-леко, отколкото протича инфекцията при неваксинираните:

 

„Данните от изследвания по цял свят показват, че ваксинираните прекарват много леко. Нищо общо няма - ваксинираните ще го изкарат като лека хрема и накрак. Дори сега се заговори за интраназална ваксина, т.е. като спрей да се впръсква в носа, да се създаде лигавичен имунитет и вирусът да се ликвидира още на входната врата. Доказателствата за ползите от ваксините са безкрайно много“.

 

Проф. Ива Христова беше категорична, че коронавирусът е много коварен и посочи, че малко са заболяванията, които не позволяват ваксиниране:

 

„Нямам отговор защо е толкова висока смъртността в България. Дали защото не се търси лекарска помощ или не се обявяват случаите, защото така от процента на потърсилите помощ се оказва много висок процентът починали. ... Вирусът ни научи колко отговорност трябва, когато си член на общество“.

 

Според нея по време на пандемия е добре всеки да си постави трета ваксинационна доза.

 

Тя определи издаването на фалшивите ваксинационни сертификати като чудовищно и много тежко престъпление.