На всеки 10 дни една влюбена българка изпраща пари на хакер

15 октомври 2021, петък / 09:30;
На всеки 10 дни една влюбена българка изпраща пари на хакер

На всеки 10 дни поне една българка подава сигнал към ГДБОП за това, че е станала жертва на „романтична киберизмама“. С бума на пандемията хакери от цял свят отново са се задействали и прелъстяват, а в последствие принуждават жени в социалните мрежи да им превеждат колосални суми.

Любов, романтика, споделеност и свързаност – когато липсват в реалния ни живот, често ги търсим онлайн. Това обаче се знае от киберпрестъпниците. И им влиза в употреба. Все повече българки стават жертви на измама в социалните мрежи. Профилът, под който се подвизават хакерите, е добре познат на ГДБОП: американски генерал, позициониран в Сирия. Мъжът обикновено се представя за вдовец. И за да докаже любовта си, онлайн измамникът прави мил жест към българкатa, като уж ѝ изпраща скъп подарък. Хакерите използват подобни психологически маневри и за да получат финансова изгода. Или физическа.

Манипулация на жертвите чрез страх – този подход работи и във времена на политически сътресения, обясняват експертите, цитирани от Нова телевизия. Но докато едни хакери таргетират един по един потребителите онлайн, други организирани престъпни групи работят по-мащабно и удрят цели компании или институции.

Тенденциите са красноречиви - броят на хакерските атаки расте осезаемо с всяка следваща година. На сайта, създаден специално за Европейския месец на киберсигурността, можем да проверим лесно и бързо към кого да се обърнем, ако станем жертва на киберпрестъпник – независимо дали сме у нас или в чужбина.