Обратно към пълната версия на статията »

Тесла! Газът поскъпва пак от ноември с 22%!

Тесла! Газът поскъпва пак от ноември с 22%!
A A+ A++ A

"Булгаргаз” обяви в събота прогнозна цена за природния газ за ноември от 84,39 лв./MWh, която е 22% по-висока от сегашната цена за септември. Това е цената на горивото без начислените такси за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Енергийният регулатор (КЕВР) все още не е публикувал заявлението на "Булгаргаз" за цените за октомври.

В съобщението на държаната газова компания се казва, че прогнозната цена на европейските газови пазари за ноември е 109.53 лв/MWh. Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за ноември 2021 г. ще бъде депозирано за утвърждаване от КЕВР на 1 ноември.

"Булгаргаз" обявява, че цената на предлаганото гориво от компанията е средно с над 18% по-ниска от усреднената цена на европейските газови пазари за периода от началото на тази година..

През септември "Булгаргаз" обясни, че влияние върху цените на газа в България има забавеното въвеждане в експлоатация на газовата връзка с Гърция, по която трябваше да внася договорените от края на 2020 г. 1 млрд. куб. м годишно от Азербайджан.

Газовият доставчик трябваше да получава азерския газ на точката Комотини в Гърция, откъдето започва и газовата връзка до Стара Загора, но това трасе още се строи.

Преди два дни шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов прогнозира укротяване на цените на газа до края на годината.