Обратно към пълната версия на статията »

Депутатите приеха актуализация на бюджета на НЗОК, но с условности

Депутатите приеха актуализация на бюджета на НЗОК, но с условности
A A+ A++ A

Депутатите приеха актуализацията на бюджета на НЗОК на първо четене, но с условности. От „Демократична България“ подчертаха, че ще са нужни корекции, преди приемането на второ четене.

„Спиране на злоупотребите в здравеопазването е приоритет за Демократична България. Бюджетът се е вдигнал с 56%, но можем ли да кажем, че с толкова проценти се е вдигнало качеството на здравеопазване. Това заяви д-р Александър Симидчиев  от „Демократична България“, предаде репортерът на "Евроком" Николай Парашкевов.

„Предвидената актуализация е належаща, но не е достатъчно прозрачна. Това, което се случва покрай COVID трябва да има сериозна прозрачност. Между двете четения на проекта трябва да има много сериозен контрол върху изхарчването на този много важен публичен ресурс. Трябва да се подобри и електронната връзка между всички звена свързани с борбата с коронавируа“, подчерта Симидчиев.

„Как си представяте, че само с 120 милиона ще се извърши реформа в здравната система. Аз не съм съгласен, че ако разходите се разпределят с решение на Надзорния съвет на НЗОК това не е прозрачно, отговори Стойчо Кацаров на критиките.

„За възможността да се лекуват хора амбулаторно е проект на НЗОК, министърът на здравеопазването е просто вносител. Искам да напомня че НЗОК винаги е разполагала с резерв. Тазгодишния закон предвижда резерв само по име и в момента касата реално няма такъв. Основните рискове пред здравната система са два - лошо състояние на системата с нарушени баланси и наследство от ГЕРБ. Може ли с новия бюджет да поправим тези баланси – не, допълни министърът.

От ГЕРБ-СДС отправиха критики към здравния министър, посочвайки, че ваксинацията върви бавно.

Няма от какво да се срамувам и мога да се гордея от това, което направих. Ние управлявахме успешно първата, втората и третата вълна на COVID-19. Независимо дали ви харесва, или не. Това заяви проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ, обръщайки се към Мая Манолова. В момента Стойчо Кацаров крие ваксини в хладилниците на РЗИ, за да не се бракуват и да не влязат в списъците. Нека да стане ясно, че Министерството на здравеопазването не праща подробната справка на журналистите за заболеваемостта по области, добави той.

„Ние сме първенци по всички негативни здравни показатели“, отвърна Кацаров.

„Тази система с нарушени баланси и показатели тепърва трябва да се бори с нова ковид вълна. Управлението на кризата е катастрофално. За 6 месеца сме загубили 26 000 души. Това е нещо, което трябва да бъде разследвано от прокуратурата. Вторият проблем е лошото състояние на болниците, потънали са в задължения и пред фалит. Александровска има 70 млн. дълг, от които половината са просрочени. Как тази болница, в която всичко тече и постоянно се изискват ремонти, как тази болница ще се справи с ковид кризата. Ще бъде срамно, ако не подкрепите здравната система. Дайте парите на хората, за да бъдат поне малко по-спокойни преди предстоящите събития“.“, заяви министърът.

#НЗОК #Стойчо Кацаров