Обратно към пълната версия на статията »

Климатологът Рачев: Мор от жеги до 14 август

Климатологът Рачев: Мор от жеги до 14 август
A A+ A++ A

Днес е последният горещник за тази седмица, но до 13-14 август ще бъде много топло. Това заяви в студиото на "Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев. По думите му, ако се съди по летните температури, ни очаква много студена зима.

През следващата седмица на Балканите отново ще има стойности около 40 градуса. В другите части на Европа времето ще бъде по-хладно или нормално за сезона. Той обясни, че това се дължи на топла вълна, идваща от Африка.

На 6-7 август у нас отново се очаква живакът да мине 40 градуса. Проф. Рачев обясни, че тази седмица са поставени няколко температурни рекорда в страната ни.

"В Русе, Оряхово и Сандански вчера бяха регистрирани дневни температурни рекорди. Утре ще има леко захлаждане и температурите ще паднат на 38-39 градуса. Валежи няма. В момента язовир Камчия, който беше празен ноември, сега е пълен, а от него Черноморието черпи 10 млн. куб. м на месец“, коментира климатологът.

До края на август ще остане сухо, а температурата на въздуха – с около градус над нормата за месеца, която е между 20 – 24.

Той разказа, че толкова дълъг период на жега е имало и през 2012 г., когато е било най-топлото лято.  

От понеделник по морето ще има високи сутрешни температури – над 20 градуса.

#жега