Комисията на Хаджигенов търси записи на полицейско насилие над протестиращи от миналото лято

28 юли 2021, сряда / 09:30;
Комисията на Хаджигенов търси записи на полицейско насилие над протестиращи от миналото лято

Депутатите от временната парламентарна комисия за разследване на полицейското насилие по време на летните протести през 2020 г. призова гражданите да предоставят копия от направени от тях записи за извършено полицейско насилие по време на демонстрациите.

Ще бъдат събирани доказателства за извършени неправомерни действия от силите на реда на жълтите павета, пл. „Орлов мост“ и бул. „Ситняково“ за целия период на протестите, с акцент върху датите 10.07.2020 г. и 2.09.2020 г.

Комисията се обръща с молба към граждани, фирми и учреждения, които разполагат с частни охранителни камери, запечатали случаи на полицейско насилие за целия период на протестите, също да предоставят записите за целите на извършваната проверка.

Материалите могат да бъдат предоставяни на електронен носител на адрес: София 1169, пл. „Народно събрание“ 2, за Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства. Материали могат да бъдат изпращани и по имейл на адрес: otrovnototrio@gmail.com.

Няма да има реваншизъм при разследването на полицейското насилие

Комисията не търси политически реваншизъм, а да разкрие истината, каза днес пред БНТ нейният председател Николай Хаджигенов от „Изправи се.БГ!Ние идваме!“.

 

Той допълни, че тепърва ще се решава кой да бъде изслушан, като нейните членове ще предложат имена. Според Хаджигенов обаче задължително трябва да се чуе бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов.

Хаджигенов е на мнение, че до момента има само замитане на следите. „Обществото трябва да знае какви са тези хора, защо го направиха, кой го разпореди“, допълни той.

По думите му МВР са пуснали представителите на футболните агитки, които на протеста на 2 септември са предизвикали полицейското насилие, но трябва да се намери отговор на въпроса кой е отговорен за това.