Киелини призна, че е проклел Букайо Сака преди решителната дузпа чрез популярен вик

15 юли 2021, четвъртък / 17:00;
Киелини призна, че е проклел Букайо Сака преди решителната дузпа чрез популярен вик

Ветеранът Джорджо Киелини стана герой за Италия на Евро 2020. Не само заради невероятната си игра в защита и лидерските качества. 

Преди решителната дузпа на Букайо Сака за Англия на финала срещу италианския тим по-внимателни фенове забелязаха, че той изкрещя нещо по адрес на английския национал, който се готвеше да изпълни последната пета дузпа за "Трите лъва".

В Аржентина разгадаха мистерията какво точно е казал Киелини. Той потвръди: "Да, използвах проклятието Кирикочо". Кирикочо е фамилията на известен фен на аржентинския Естудиантес. Той присъства на всяка тренировка на любимия си тим в началото на 80-те години, а когато се появи на игрището, винаги някой играч се контузва. 

Треньорът Карлос Билардо забелязва това и решава през следващия сезон да го назначи на работа с цел да посреща феновете на гостите на стадиона. И това сработва, защото Естудиантес става шампион, като губи само веднъж у дома. А това е единственият случай, в който Кирикочо не е на стадиона.

Това се превръща в легенда в Аржентина и цяла Южна Америка, като много пъти фенове или самите играчи крещят "Кирикочо" в ключови моменти, за да предизвикат пропуск на свой противник. 

Проклятието става популярно и в Испания, а Жоан Капдевиля дори призна, че по време на финала на Мондиал 2010 изкрещява Кирикочо, когато Ариен Робен излиза сам срещу вратаря и пропуска, а Испания става шампион.

За отбелязване е, че Киелини блесна с акция срещу младия Букайо Сака и преди дузпите. По време на продълженията ветеранът изпусна за секунда Сака, който излизаше сам срещу вратаря, но после чевръсто посегна и в последния момент улови чернокожия играч за яката, след което брутално го събори на земята. така той си изкара само жълт картон, но пък предотврати шанса за гол пред Англия. Впоиследствие действието на Киелини в тази ситуация стана хит в мрежата и получи хиляди различни видео интерпретации.