Обратно към пълната версия на статията »

Вижте националния план за справяне с пандемията

Вижте националния план за справяне с пандемията
A A+ A++ A

Министерството на здравеопазването разпространи целия документ с националния план за справяне с COVID пандемията. 

"Към настоящия момент - от края на май и през месец юни 2021 г.), епидемичната обстановка в страната е спокойна и се характеризира с нисък брой на новорегистрираните случаи (под 50 на 100000), ниска седмична положителност на тестовете (под 1%), намаляване на броя на хоспитализираните и на смъртните случаи (на 1 юли 2021 г. са съобщени 1481 хоспитализирани болни, от които 179 в интензивно отделение и 12 починали през последното денонощие).

Проблем обаче представлява появата и разпространението на вариант делта на SARS-CoV-2 в Европа. В България засега има информация за доказване на този вариант при 8 души, регистрирани с COVID-19 както следва: 1случай на 5.04.2021 г. и 7 случая през периода от 6 до 14 юни 2021 г.

Рискът от разпространение на следваща пандемична вълна, предизвикана от вариант делта на SARS-CoV-2, поставя на преден план дейностите, свързани с повишаване на обхвата с ваксини срещу COVID-19, особено в групите от населението, при които вече категорично е доказан повишен риск от тежко протичане на заболяването,хоспитализация, смърт", се посочва в документа, който можете да откриете тук.

 

#коронавирус #план