Извънредна проверка на два плажа в Созопол, няма нарушения

5 юли 2021, понеделник / 12:51;
Извънредна проверка на два плажа в Созопол, няма нарушения

Проверка на морски плажове "Созопол-централен" и "Хармани" установи, че на двете плажни ивици няма нарушения.

Внезапната инспекция от Областния управител на Бургас Мария Нейкова бе предизвикана след сигнал за предполагаеми нарушения, свързани със свободни зони за плажуващи, дистанция на чадъри и шезлонги и др. Това съобщиха от пресцентъра на Областната управа.

Проверени са били също наличието на работещи душове, оборудвани лекарски кабинети и линейки, както и поддържането на чистота и дезинфекциране на шезлонги и други плажни съоръжения.

Проверки за това как се спазват правилата за работа на морските плажове и тяхното опазване се извършват регулярно и до момента ивиците не са получавали ниска оценка за управление и неспазване на договорните задължения, обясни управителят на ивиците Кирил Спасов.

Този сезон те са сред най-посещаваните и предпочитани по Черноморието, предлагат отлични условия за почивка и привличат все повече туристи, а плажовете в Созопол са пример за добра практика при стопанисването на морските плажове у нас, допълни Спасов.

И двата плажа притежават сертификата "Син флаг", който пък е най-утвърденият екоетикет в туризма и гаранция за спазването правилата за поддръжката им.

Във връзка с осигуряване на спокойно и безопасно летуване на туристите областният управител на Бургас Мария Нейкова и министърът на туризма Стела Балтова са в непрекъснат диалог.