Обратно към пълната версия на статията »

Голяма част от германците ще продължат да носят маски и след края на пандемията

Голяма част от германците ще продължат да носят маски и след края на пандемията
A A+ A++ A

Почти половината от германците искат да продължат да носят маски за защита от болести и след края на пандемията от коронавирус. Това става ясно от проучване на социологическата агенция "Сиви", предаде ДПА.

Проучването е направено от "Сиви" по искане на германския вестник "Аугсбургер алгемайне" и в него са взели участие около пет хиляди души.

От резултатите от проучването става ясно, че 44,7% от анкетираните искат да продължат да носят маски, а 41,9% са заявили, че вече нямат желание. Останалите анкетирани не са изразили ясна позиция по въпроса.

Мерките за борба с коронавируса, като например носенето на предпазни маски, спазването на социална дистанция и честото миене на ръцете, доведоха до значително намаляване на случаите на заразяване с други болести.

Спад се наблюдава най-вече при болестите, които, подобно на коронавируса, се предават по въздушно-капков път.

Строгото спазване на мерките срещу вируса доведе почти до "липса" на грипен сезон за 2020-2021 година.

При различните възрастови групи се наблюдават различни тенденции във връзка с бъдещото носене на предпазни маски. Във възрастовата група от 18 до 29 години 50,5% от анкетираните са против идеята да продължат ежедневно да носят предпазни маски.

Разлика има и по полов признак: 41,2% от мъжете подкрепят идеята, докато сред жените процентът на подкрепящите я е 48,2.

#Германия #маски