Обратно към пълната версия на статията »

Повече пари за студентите от догодина, обеща Игнатов

Повече пари за студентите от догодина, обеща Игнатов
Снимнка: София фото ейджънси
A A+ A++ A

Студентите ще получат повече пари за стипендии от следващата година, обеща образователният министър Сергей Игнатов.

Повече пари за студентски стипендии обаче не означава тяхното вдигане, поясни Игнатов, предава БНР.

„Вие знаете, че парите, когато отидат в университетите, на базата на университетската автономия и участието на студентското представителство, се преразпределят. Така или иначе ще имаме малко, но съществено увеличение", обясни образователният министър.

Игнатов ще поиска още промените на Закона за висшето образование да не засягат студентските стипендии, както и средствата за издръжката на един студент, и това да бъде вписано при второто четене на закона.

С тези наложените промени депутатите задължават образователният министър да извършва проверки във ВУЗ-вете, които управляват имоти публична държавна собственост.

При установени нарушения от страна на университетите, това може да спре изплащането на държавните субсидии за социално-битови разходи, което включва и издръжката на самите студенти и получаваните от тях стипендии, което според министър Игнатов вероятно е „недоглеждане".

Евентуално орязване на студентските стипендии би могло сериозно да затрудни тези от студентите, които не са успели да се класират за настаняване в униерситетско общежитие, тъй като големите университети разполагат с различен брой места в общежитията.

В някои от учебните заведения стаите са по-малко от желаещите да живеят в тях и тогава алтернатива за младите хора остава свободният наем в някои от кварталите на София, където обаче е и по-скъпо.

15-процентен ръст при сделките за наеми отчитат агенциите за недвижими имоти заради студентското търсене на квартири преди началото на новата учебна година.

Относно изискването в закона на 100 метра от учебните заведения да не работят казина и игрални зали след 22.00 часа, което пък е друг сериозен проблем с многобройните нощни заведения в „Студентски град", образователният министър коментира, че, ако те са частна собственост, то няма как тя да бъде забранена по административен ред.

„Зависи тези 100 метра на кого принадлежат. Това нещо трябва да се дискутира", завърши Сергей Игантов.

#министър на образованието #Сергей Игнатов #висше образование #ВУЗ #университет #студенти #Закон за образованието