Обратно към пълната версия на статията »

Петима се разделиха с постовете си в МВР

Петима се разделиха с постовете си в МВР
A A+ A++ A

Рокадите в МВР започнаха още от първия ден на встъпването в длъжност на служебния министър Бойко Рашков. Със заповед на министър-председателя Стефан Янев бяха сменени тримата заместник-министри на вътрешните работи. Освободени са Милко Бернер, Стефан Балабанов и Михаил Златанов. Местата им заемат Енчо Мирчев, Емил Ганчев и Венцислав Катинов.

Освободен от длъжността е и административният секретар на силовото ведомство Бойко Славчев. Той се разделя с поста си поради придобито право на пенсия, гласи съобщението на пресцентъра на МВР. Славчев бе административен секретар от 2015 г. – годината, през която с промени в Закона за МВР бе създадена длъжността. Той се занимаваше и с обществени поръчки, като бе разпитван за свидетел по разследването за покупка на джипове за МВР, започнало след като от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обявиха, че трябва да се върнат над 6 млн. евро, отпуснати по специално споразумение за борба с мигрантския натиск по границите.

Освободен от длъжност е и директорът на дирекция „Инспекторат“ Николай Гешев. Причината е същата - придобито право на пенсия. Гешев обаче се оказа, че е в болничен от вторник заради усложнения след преболедуван Covid-19. Той разказа пред bTV, че е търсен, за да му бъде връчена заповед за уволнение. Той отхвърли тезата, че болничният му е свързан с встъпването в длъжност на новото служебно правителство.

Гешев разказа още, че е уволняван и преди - през 2017 г., отново по време на служебно правителство. Въпреки това сега е изненадан. Не намира законово основание за това и твърди, че ако е дисциплинарно, трябва да има проверка. „Това се дължи не само на доноси, но и на амбиции. Целта е да се овладее Инспекторатът на МВР, защото извършва основните проверки и в тях установяваме нарушения“, заяви Гешев.

Председателят на Стратегическия съвет при президента Александър Маринов заяви пред bTV, че чистки в МВР няма. Според него има достатъчно данни за нередности в МВР и на тази база има основание за задаване на въпроси към бившия директор на Инспектората. Той подчерта, че двете смени във вътрешното министерство са на хора, които са в пенсионна възраст.

Маринов сподели, че са получавани много сигнали за осигуряван чадър от полицията. Маринов добави, че има примери, но не може да ги изнесе в медийното пространство. „Когато става въпрос за администрация, понятието „лична лоялност” е неправилно. Единственият критерий е професионализъм и постигнати резултати. Знаем много добре, че на много места в страната са допускани много сериозни пропуски и трябва да се носи сериозна отговорност”, смята той.

#МВР #рокада