Обратно към пълната версия на статията »

ЕС и големите надежди на независимите журналисти в България

ЕС и големите надежди  на независимите журналисти в България
A A+ A++ A

Малкото независими български журналисти имат основание да са разочаровани от дългоочакваната среща в София с еврокомисаря по телекомуникациите Нели Крус.

Тези журналисти – чиито брой не надвишава много изпратилите писмо до нея наскоро – се надяваха на ясно осъждане от Крус на политическите и икономическите зависимости в българските медии.

За съжаление компрометирани издатели узурпираха срещата, а журналистите останаха на заден план.

Крус отказа да обсъжда скандалните зависимости в медийния бардак в България, като вместо това декларира, че нямала достатъчно „правни лостове" за влияние - без да си дава сметка, че журналистите знаят това, а фактът, че все пак са се обърнали към нея, говори за отчаяното положение на медийната среда в България.

Еврокомисарят излезе с релативисткото признание, че в България нямало „едно мнение" за независимост на медиите(!) и обеща „известен натиск" като организира „кръгла маса"(!) и напише „доклад"(!) (но не само за България!).

Един комисар на ЕС всъщност има много лостове за влияние! Като това, което Крус трябваше да направи - да заклейми на място някои от главните виновници за манипулациите и злоупотребите в българските медии!

Това нямаше да й струва нищо, защото за разлика от техните служители, тя няма защо да се бои от тях!

ТАЗИ СТАТИЯ НА АНГЛИЙСКИ

#Нели Крус #еврокомисар #еврокомисар по телекомуникациите #медийна свобода #медии #издатели #журналисти #ЕК #ЕС #Европейски съюз