Великден 2021: По-скъп козунак за празника

28 април 2021, сряда / 14:39;
Великден 2021: По-скъп козунак за празника

Този Великден козунакът ще се продава с 50-60 ст. по-скъпо от миналата година или цената ще е по-висока средно с 20%. Това съобщи за БГНЕС Димитър Людиев – председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас. Причината е скокът на суровините през последната година.

„Хубавите козунаци се продават от 3, 4 и 5 лв. в зависимост от пазара, грамажа и качеството. През последната година много поскъпнаха суровините. Брашното поскъпна с 20%, увеличи се и цената на олиото и електроенергията. Затова в момента има промяна на цените на козунаците в сравнение с миналата година. Те ще бъдат по-скъпи с 50, 60 ст. за бройка или средно с 20%”, заяви Людиев.

По думите му в България са останали малко майстори, които правят козунаци на стария принцип с плетене. Добрите майстори успяват да сплетат за едва минута три козунака. Само в този цех, който зарежда няколко хлебопекарни в региона, за седмицата преди Великден се изпичат близо 60 000 козунака.

Хубавият козунак трябва да има добра и плътна структура, така наречените конци. Да има добър загар, да не е влажен отвътре и да не бъде толкова жълт. Да не се подлъгват клиентите, защото много жълтият козунак е направен предимно с оцветители. Когато се правят с истински яйца, козунаците не са толкова жълти. Ползва ли се яйчен прах, великденският сладкиш няма да стане на конци. По това може да се различи. Немалко от фирмите използват яйца, а не само яйчен меланж“, казва Иван Кръстев - технолог на един от големите хлебарски цехове в Бургас.

Почти 80% от козунака по магазините у нас е български, но в последните години все по-популярни стават италианските козунаци- панетоне. Характерното за него е, че той е с по-дълга ферментация.